Івано-Франківськ

Тільки у селі Ворона на Коломийщині роблять напрочуд красиві вінки із павиного пір’я (ФОТО)

Ці вінки відомі як весільні вже понад сторіччя, пір'я постачав майстриням місцевий пан.

241771925 381356320120586 5888088961744201406 n scaled

У селі Ворона займається незвичною справою Світлана Кобилянська, керівниця місцевого народного аматорського танцювального колективу «Тайстра».

Як зробити павиний вінок майстриня розповіла журналістці ПІК.

“Ці вінки відомі у Вороні як весільні понад сторіччя. Почали їх робити тому, що в людей було…павине пір’я. Його роздавав селянам місцевий пан, в якого було багато екзотичних птахів, а найбільше — павичів», — каже майстриня.

Пан  був добрий, і за роботу в дворі чи на полі, селяни отримували пір’я. також дідич дарував пір’я нареченим на кожне сільське весілля. Що робити з дивовижею ніхто не знав, допоки якась сільська модниця випадково не причепила панський подарунок у вінок. Так з’явилася незвична прикраса.

У радянські часи про павині вінки, здається, забули, забули. Але понад 10 років тому Світлана Кобилянська, роздивляючись старі світлини, на яких стояли щасливі прапрабабусі нинішніх наречених, вирішила сама  спробувати зробити такі вінки.

241756945 997691210791280 2512461598310066565 n scaled

«Я уважно розглядала фото, вивчала кожну деталь, згодом малювала все на папері, а потім носила намальоване старожилам, показувала й розпитувала, чи так воно колись було», — розповідає пані Світлана.

Коли жінка робила перший вінок, то неабияк  хвилювалася. Та, на щастя, їй все вдалося, і перший виріб був дуже красивим. Тепер завдяки  Кобилянській не лише наречені з Ворони мають павині вінки, але й місцеві аматорки сцени представляють село у дивовижах.

Аби зробити вінок, Свтілана Кобилянська спочатку малює ескіз, згодом  вирізає картонну основу. Для цього може навіть використовувати великі побутові коробки, скажімо з-під телевізора чи міксера.

Щоправда варто, аби картон був білий, сірий або світло коричневим. Унизу майстриня вирізає пряму лінію, а зверху — півколо. В середньому увесь вінок в діаметрі  має 45-50 сантиметрів.

Далі картонну основу вінка жінка олівцем розділяє на п’ять рівних частин. На першу, що біля голови, приклеює стрічку з міцної жовтої позлітки, далі пришиває біло-голубу, червоно-зелену стрічку, на яку накладає старовинні монети.

На наступних трьох частинах часинах  по півколу викладає на клей різноманітні квітки із кольорового поролону, позлітки, бісеру та леліток. На п’яту  приклеює дрібні голубі квіточки, чергуючи їх із білими, що зроблені з мережива, а всередині білих квіток — невеличкі червоні скляні камінці. Усе це жінка купує в спеціальних магазинах для вишивання і рукоділля або на ринках в Коломиї, Чернівцях, Івано-Франківську.

Але найголовнішими у диво-вінку є павині пір’я. їх треба від 20-30 одиниць. Пір’я пані Світлана бере у місцевого господаря, який вирощує павичів,  або пір’я привозять замовниці.

241886489 1051158755671976 5972641130038030096 n scaled

Павину красу жінка пришиває угорі, із внутрішнього боку вінка. А по боках є ще по 20-25 атласних різнобарвних стрічок. Кожна завдовжки близько одного метра. За словами майстрині,  кожна частина вінка  символізує світ: від підземного царства — до небес.

Вершиною всьому є божественна краса, уособленням якої є павині пір’я. І за давніми звичаями та легендами наречена уподібнювалася до крилатої красуні-богині.

До слова, павиний вінок понад півметра заввишки, важить близько кілограма. Світлана Кобилянська виготовляє його за 10 днів. Коштує дивовижа 4-5 тисяч гривень. Та краса того вартує, кажуть коломияни.

Злата Леміш.

Фото Злати Леміш.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено