Івано-Франківськ

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку (ФОТО)

Відомий український поет, освітянин Богдан Томенчук зібрав велелюдну аудиторію на презентації нової поетичної збірки "AD LIBITUM"
Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

гості чекають на зустріч з поетом

14-го вересня у внутрішньому дворику Івано-Франківського медуніверситету зібралося чимало поціновувачів творчості Богдана Томенчука, пише ПІК.

Автор поетичних збірок та бібліографій є Лауреатом премії імені В. Чорновола, міської премії імені І. Франка та премії імені Пантелеймона Куліша і нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та медаллю «За працю і звитягу».

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

Богдан Томенчук

Атмосферу теплої і душевної зустрічі із читачами створювала чудовий модератор – докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника Ольга Деркачова, яка філігранно виточувала перед присутніми образ поета – людини, що вміє бачити душу, людини, що вміє і знає, як любити світ.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

Ольга Деркачова – модератор зустрічі.

Я промовчу, бо що вони слова?

Хіба короткі смисли епітафій .

Ще зостається у скляній карафі

На дні джерельнім правд вода жива…

Такими словами Богдан Томенчук почав спілкування з глядачами і зазначив:

Якщо будуть випадкові співпадіння тез і слів, то треба знати, що ця книжка  писалася дуже задовго до тих подій, які зараз переживає цілий світ. Просто так випадково склалося, або я відчув щось таке особливе.

Модератор в ході зустрічі задавала п.Богдану запитання, які допомогли краще пізнати його внутрішній світ і те,  чим живе його поетична душа.

Що особисто для вас означає назва “AD LIBITUM”,  бо кожен буде відчитувати та інтерпретувати її по-своєму?

Даючи назву книзі, я згадав свою маму, яка говорила: “ти ніколи нічого не зробиш, як люди”. Тому я роблю все за своїм власним бажанням, що не обов’язково завжди подобається іншим. Звідси й назва “AD LIBITUM”, що в перекладі з латині – “за бажанням, необов’язково, досхочу”.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

У вас достатньо довгий і успішний творчий шлях. Який же Богдан Томенчук як поет і людина у 1993-му, коли випустив свою першу збірку “На паперті душі”, і тепер, в 2021-му році, коли вийшла свіженька книжка? Що змінилося з того часу?

Напевно, я став просто сивішим. Мені не соромно за жодний свій вірш, який є у першій збірці. Це був рукопис з далеких 70-х років, який мені чудом повернули. Тодішня влада не признавала моєї творчості, та й слава Богу. Тому, перша збірка вийшла вже в незалежній Україні, через 20-ть років після написання віршів, які до неї увійшл. І я тому дуже радий.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

Якщо порівнювати ваші попередні збірки, то можна сказати, що вони були драматичнішими, гострішими, ніж  “AD LIBITUM”. Я би сказала, що ця книга не така болюча. Вас почало менше боліти, чи навпаки – сильніше і тому ви не пишете про це у віршах?

В принципі, я радий, що зовні цей надрив не дуже помітний, але всередині болить все те, що і раніше. Я завжди сповідую істину: якщо тобі Бог щось дав, то він дав тобі це в борг і ти маєш  віддати все іншим людям, щоб не спустошити після себе світ. Я віддаю свої борги віршами, книгами…

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку 242071998 3717084071850007 8022670770268920695 n 1 scaled

У ваших творах простежується туга за тим, що було, за втраченою пам’яттю, своєрідна ідеалізація минулого. Ваше Минуле і Теперішнє: взаємовідносини і взаємостосунки?

Я дуже не люблю бути правим “заднім числом”, не люблю, коли ти щось відчув, прокричав, прошепотів людям, а вони не почули. Тому я не думаю, що це ностальгія, це якась спроба зазирнути в прийдешнє, туга за майбутнім, так би мовити.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

У своїй інтимній,  релігійній та філософській  ліриці ви допускаєте доволі сміливі пасажі щодо поняття гріха. Чи радитеся ви зі священниками і наскільки можна дозволити собі в поезії те, що пишете ви?

Я б сказав, що концепт гріха є домінантним навіть в Біблії. Я не маю звички радитися з кимось стосовно написаного, але інколи  приходиться доводити, що ти з Богом не “запанібрата”, що ти усвідомлюєш Бога не таким, що тяжіє над людьми і світом, а таким, що вимірює всіх і все і  живе в твоїй душі та серці. Дотримуюсь одної істини: йти за порадами до церкви. яка втворЕна, а втворЕна має бути церква, що в твоїй душі.

На традиційну зустріч з Богданом Томенчуком прийшло багато друзів, колег, родичів, які цитували рядки з віршів поета, висловлювали свої враження від його творчості, ставили запитання і пан Богдан відповідав на них відверто і щиро, залучаючи аудиторію до живого діалогу та дякуючи за таку велелюдність і увагу до його творчості:

Не було би цієї книжки без моєї родини, без освітянської профспілки, без художниці Ірини Кравець, яка подала таку красиву ідею для оформлення палітурки, бо книжка починається з доторку до обкладинки.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

Ірина Кравець, художниця

Щира вдячність була висловлена ректору  Івано-Франківського Національного медичного університету, доктору медичних наук, професору, Заслуженому діячу науки і техніки України Миколі Рожку та Миколі Палійчуку – заступнику голови Івано-Франківської обласної ради, а також своєму рідному  колективу, принципом якого є не присутність, а причетність і всім, хто прийшов на зустріч, бо як сказав поет: “ви утвердили мене в мені”.

Ще довго в дворі Медуніверситету гомоніли вдячні прихильники, брали автографи та фотографувалися з поетом під звуки чарівної музики, що супроводжувала всю презентацію.

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

прихильниці творчості поета з новими книгами

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку

автограф-сесія

Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку Богдан Томенчук презентував франківцям нову поетичну збірку 241959537 3717083965183351 2216297618117635504 n 1 scaled

З презентації збірки – Руслана Шевчук-Гочіяєва

Фото автора

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено