Івано-Франківськ

На Городенківщині помер член Коломийської спілки політв’язнів і репресованих

23 вересня перестало битися серце патріота, громадсько-політичного діяча Романюка Івана Михайловича.

e26c76717414ca7df4791632b13fe3d7

Уродженець Городенківщини помер на 93-у році життя, пише ПІК з посиланням на сайт Городенківської ТГ.

Іван Михайлович – активний громадський діяч, один із перших членів Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, Руху, Товариства Української мови “Просвіта”, Станиці братства ОУН-УПА. Був учасником з’їздів політв’язнів і репресованих у Києві, делегат 1-5 Великих зборів КУН, конференцій ОУН-УПА.

“Активно підтримував і впроваджував на Городенківщині національну ідею, повернув імена багатьох загиблих за волю і незалежність України, виступив ініціатором і будівничим багатьох національно- патріотичних справ у Городенківському районі, виховав цілу плеяду активістів молодого покоління, яке і сьогодні захищає суверенітет України на Сході”, – йдеться на сайті.

Романюк Іван Михайлович народився 27 червня 1929 року у селі Котиківка. Навчався у Коломийській гімназії (1941-1944 рр.) разом з Дмитром Павличком і Романом Іваничуком.

Після закінчення Городенківської СШ №1 (1947 р.) навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Під загрозою арешту залишив навчання. Працював помічником – бухгалтером Городенківської МСТ (1948 р.).

Член юнацтва ОУН (з 1944 р.), член ОУН (з1947 р.) районний провідник юнацтва ОУН Городенківщини. Заарештований органами НКГБ 1 листопада 1948 р. У квітні 1949 р. засуджений до 25 років позбавлення волі. Етапований на Колиму у табір Берлагу.

Після звільнення у 1955 р. повернувся до Коломиї. Працював фельдшером при ФАПі в селі Воскресінцях Коломийського району (1956 р.), лікпрофінспектором райздоровідділу (1956-1957 рр.), фельдшером здоровпункту ткацької фабрики.

Після закінчення Станіславського медичного інституту працював у Коломийській центральній районній лікарні (1966-1989 рр.).

З 1992 р. – голова Координаційної ради демократичних організацій та партій Городенківського району.

Автор чисельних публікацій у газетах та журналах України і зарубіжжя, серед яких другий том альманаху «Городенківщина» , серія публікацій «Мартиролог загиблих учасників ОУН-УПА», історично- краєзнавчої книги «Стежок багато, а дорога одна».

Нагороджений багатьма нагородами і відзнаками України, області, району, Почесний громадянин Городенки.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено