Івано-Франківськ

Прикарпаття: тріатлон, кохання та біг з немовлям (ФОТО)

Історія франківчанки Тетяни Заведюк, єдиної  на Прикарпатті жінки-тріатлоністки, яка нещодавно стала Чемпіонкою України.

 

У селі Сухолуччя на Київщині спортсменка здолала найскладнішу дистанцію Ironman («Залізна людина»), що складається із запливу на 3,8 км, велогонки на 180 кілометрів та марафонської дистанції – 42 кілометрів 196 метрів, за 11 годин 13 хвилин.

Про свої досягнення у тріатлоні, тренування з новонародженою донечкою на руках,  радість перемог та особисте щастя чемпіонка України розповіла журналістці ПІК.

242897220 1026188908216911 3424424380993183949 n 1 scaled

— Тетяно, чому Ви обрали такий доволі непростий вид спорту?

— Тріатлон — олімпійський вид спорту, який включає в себе три складові: плавання, їзду на велосипеді та біг. Цим видом спорту я займаюся лише кілька років, і причиною є…кохання (сміється).

Мій чоловік, Сергій Чмель, є тренером збірної України з фрістайлу, і теж виступає як тріатлоніст. Це я його надихнула виступати. Він був першим у нашій родині тріатлоністом, а згодом почав й мене тренувати.

Тепер ми разом виступаємо. І в цьому Чемпіонаті він також брав участь та  увійшов до п’ятірки кращих траітлоністів України серед чоловіків. А у своїй віковій групі посів друге місце, здолавши дистанцію за 10 годин 08 хвилин.

— А де ж ви познайомилися?

— В Івано-Франківську на тренуваннях перед напівмарафоном.  У нас якось одразу все «закрутилося», часу на роздуми не було, бо ми спортсмени, все швидко робимо. Швидко родину створили, й так і біжимо нашу життєву дистанцію.

— У скількох змаганнях з тріатлону Ви брали участь?

— Я не  професійна спортсменка, але затята аматорка, і беру участь у різних змаганнях та спортивних атракціях. За фахом я   — програмістка, зараз працюю в ІТ-компанії, закінчила Івано-Франківський Національний технічний університет нафти і газу. В  дитинстві займалася плаванням, у юності — бігом. Брала участь у змагання з тріатлону на Прикарпатті, у Польщі.

А участь у Чемпіонаті України — це… подарунок мого коханого на  день народження.

Ще  у січні цього року чоловік запитав мене, що би я хотіла отримати у подарунок. Одним із запропонованих варіантів сюрпризу була реєстрація на Чемпіонат України з тріатлону  на дистанцію Ironman

Я цей подарунок отримала, але згодом задумалася, адже нашій донечці на той час було лише… два місяці. У мене була майже річна перерва у спорті через вагітність і пологи. Проте Сергій вірив у мене, активно і ретельно тренував, склав для мене спеціальний план тренувань. І я його не підвела (сміється).

— Що було найважче на дистанції?

— Пливти, їхати на велосипеді, а згодом ще й бігти — непросто, але я призвичаєна. Хоча мені пливти на Київському водосховищі було важко, незважаючи на те, що я плаваю добре. Та були великі хвилі, і мені стало дискомфортно. Це був, мабуть, найважчий етап на цьому чемпіонаті.

Після плавання я швидко зняла гідрокостюм, одягнула велосипедний стрій, шолом на голову та крутила педалі. Велике навантаження на ноги доповнилося згодом біговою дистанцією.

Під час плавання, звісно, я нічого, а під час бігу та велоїзди мало їла. Так під час їзди на велосипеді з’їла 3 енергетичні батончики та випила 0,5 літра енергетичного гелю. Під час бігу на спеціальних пунктах харчування також спожила 120 грам гелю та пила воду і кока колу. На третьому етапі змагань я знала, що лідирую і подолала кількасот метрів з усмішкою.

— Як відбувалися тренування перед Чемпіонатом?

— Ми тренувалися двічі на день. Складові тріатлону чергувалися. Скажімо, плавання та біг, велосипедна їзда та біг. До речі, на тренування ми з чоловіком брали нині вже 10-місячну доню Алісу. Коли ми бігали, то перед собою котили візок з дитятком. Аліса дуже  раділа.

Злата Леміш.

Фото з архіву Тетяни Заведюк.

Читайте також: 

Підписуйтесь на сторінку ПІК у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено