Івано-Франківськ

Верховна рада визнала депортованими українців, яких після Другої світової війни виселили з Польщі

Нардепи підтримали в першому читанні законопроект, який визнає депортованими громадян України, що були примусово виселені з території Польщі в 1940-51-х

15706

За документ проголосували 294 народних депутати, проти – один, сім утрималися. Також 297 парламентаріїв підтримали скорочення вдвічі терміну підготовки проєкту до другого читання.

Документ передбачає включення до закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» положень про українців, виселених із території Польської Народної Республіки в період із 1944 по 1951 рік, повідомляє Радіо Свобода, передає ПІК.

Згідно закону, держава «гарантує компенсацію депортованим особам матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок депортації».

«Матеріальні та моральні збитки, завдані внаслідок депортації особам, депортованим з території Польської Народної Республіки у період 1944-1951 років, підлягають відшкодуванню у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України у вигляді щорічної разової матеріальної допомоги. Заяви про компенсацію та повернення майна подаються не пізніше трьох років з дня набуття особою статусу депортованої особи», – йдеться в тексті.

9 вересня 1944 року в Любліні була підписана міждержавна угода між УРСР і Польським комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян із території УРСР.

Примусова депортація українців із Лемківщини, Холмщини, Надсяння тривала з вересня 1944-го до червня 1946 року. Внаслідок цієї акції виселили близько пів мільйона українців.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  уFacebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено