Івано-Франківськ

“Бабин Яр”: франківські актори презентують нову виставу

Цьогоріч минає 80 років з часу трагедії в Бабиному Яру.

IMG 20210927 124639 635 scaled

27 вересня в Івано-Франківському національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбулася пресконференція з приводу чергової постановки від учасників Дитячої театральної майстерні – documentary drama “Бабин Яр”, повідомляє ПІК.

Режисер вистави Олексій Лейбюк.

FB IMG 1632734438547 scaled

Документальна драма “Бабин Яр” в режисурі Олексія Лейбюка – це співтворчість вихованців та їх досвідченого викладача.

“Дiти самостійно шукали свідчення про трагедію Бабиного Яру. В роботі використано документальнi свідчення, історичні факти, а також єврейські народнi пiснi, колискові і багато peчей-символів, які стали останнім, що нагадує тим, хто вижив, про їхніх рідних. Дитячі іграшки, шматок хліба, свічка, книжка, скрипка…Вони фiксують безцінне – нашу пам’ять. Юні актори з усією дитячою щирiстю  розповідають глядачу про хресний шлях приреченої на смерть людини, який вона пройде з гідністю. Робота відзначається глибокою психологією, яскравим пластичним вирiшенням, увагою до деталей”, – розповідає режисер.

IMG 20210927 140024 434 scaled

У постановці відтворено умовну Стіну плачу, а в фіналі з’являються реальні фото жертв Голокосту. Це будуть 12 історій, які відтворять 12 акторів.

29 вересня о 18 годині цю важливу роботу зможуть побачити усі охочі глядачі.

“Вона – в Реперутарі театру, і це велика відповiдальнiсть для школярів, які працюють наполегливо під керівництвом акторiв театру i виходять на професійну сцену. А тема документальної драми “Бабин Яр” – сьогодні вкрай актуальна. Ця робота – данина пам’яті жертвам трагедії єврейського та українського народів, наша шана і молитва за тих, хто не мав шансів на цій дорозі смерті”, – додав Олексій Лейбюк.

Довідково:

Бабин Яр – некрополь для понад 100 тисяч осіб, серед яких були євреї, роми, українські націоналісти, радянські військовополонені та інші соціальні та національні групи, яких окупанти вважали ворогами або ж просто «зайвими».

За хвилину там вбивали 40-45 осіб. Наймолодшій жертві було три дні, а найстаршій – 103 роки. Врятувалося лише 29 осіб. Терор тривав два роки.

Дитяча театральна майстерня (ДТМ) діє при Франківському драмтеатрі з вересня 2018 року. Три постановки Олексія Лейбюка увійшли до Репертуару театру. Перша – драма за кіноповістю Олександра Довженка «Україна в огні», котра на фестивалі «Імпреза над Латорицею» в Мукачевому здобула три перемоги: «Краща вистава фестивалю», «Кращий акторський ансамбль», «Краща роль другого плану (отримала Ольга Держипільська) “Голос фестивалю” (отримала Ірина Шегеда). Друга – вистава “Мене звати” (на III всеукраїнському відкритому театральному фестивалі дитячих та юнацьких колективів «Казки України» відзначена Дипломом в номінації «Відкриття фестивалю», а режисер Олексій Лейбюк отримав Спеціальний диплом за режисерську роботу в театрі дітей). Третя робота – вистава на основі документальних матеріалів і свідчень “Бабин Яр”).

Фото: видання Ратуша

Дивіться також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено