Івано-Франківськ

Заплющити очі – відчути театр: у Франківську презентують інклюзивну виставу

Актори лялькового театру презентують унікальну виставу "Хто росте в саду".

086f7d9b 50df 4cd4 a8c3 88aa2e46fc00 scaled

Сьогодні, 29 вересня, в Івано-Франківському академічному обласному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки відбулася пресконференція, на якій розповіли та показали репетицію прем’єрної вистави “Хто росте в саду”, повідомляє ПІК.

“Хто росте в саду” – це інклюзивна постановка із врахування особливостей сприйняття слабозорих та незрячих людей.

“У виставі “Хто росте в саду” я граю черешню. Дерево яке давно в цьому саду, дуже розмірене, плавне. Свою роль намагаюся передати голосом, щоб люди розуміли.Там, де я стою і говорю мені хочеться показати і сказати. Але людина в цей час не бачить, тому намагаюся діяти словом, голосом. Кожна людина по-своєму сприймає кожне дерево, по рідному буде відчувати та сприймати”, – розповіла Ольга Гнатюк, актриса театру ляльок.

9842e219 87e2 4f50 aee5 9453e9e83c26

Заслужена артистка Надія Деркач, розповідає:

“Граю роль айви. Персонаж який прихистив соловейка.  Так люди не бачать, що це за персонаж, але кожне дерево має свій характер. От айва вона символізує батьківський дім, немов мама. Тому характер айви саме такий. Для мене ця вистава майже нічим не відрізняється від звичайної, ми вкладаємо одну й ту ж енергетику. Люди будуть її чути, відчувати на смак, на слух, на нюх. Шосте чуття – це те, що виникне під час вистави. Це може бути спогад про дитинство, щось уявить. Кожен буде уявляти своє”.

a6474d1d 6821 4682 a546 6cbd3504f1d1 scaled

“Така вистава ставиться вперше в театрі ляльок. Зараз нас називають як експериментальний театр. В мене є мрія, що з роками це стане нормою, що кожна людина з інклюзією зможе прийти у театр.  Ми пропонуємо відчути шосте чуття, щось нове. Даємо на дотик, запах, та навіть годуємо. Тут ми оживлюємо простір”, – зазначила авторка проекту, режисерка Катерина Лук’яненко.

39a786d9 2565 449c a96b d8d319561d39 scaled

Переглянути виставу зможуть 20 людей. Адже вона грається індивідуально для кожного, тобто один актор транслює на двох глядачів “шосте” чуття.

“Вистава про те, що де б ми не знаходилися, кожен має памятати, що у нас в резерві є родинний дім. Навіть якщо нема батьків. Ми можемо повернутися в те місце, в дитинство, де нам круто і безтурботно, і немає дорослого життя і незрозумілостей”, – підсумувала Катерина Лук’яненко.

Прем’єра вистави відбудеться 1 жовтня, 20 жовтня та 14 листопада. Крім того, запланований онлайн-показ на сторінках театру у Facebook та YouTube.

Дивіться також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено