Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 107 років тому в готелі “Уніон” запрацювала “сенсаційна новинка” (ФОТО)

2 жовтня 1912 року у Станіславові провели випробування ліфта й першої у місті будинкової приватної електростанції.

hotel union 1536x1021 1 scaled 1 scaled

Сенсаційна новинка запрацювала у готелі «Уніон» (теперішній бізнес-центр «Київ», що на стометрівці). Щоправда, відомостей про нього обмаль.

Чи не перша згадка про ліфт – рекламне оголошення у газеті «Кур’єр Станиславівський», де йшлося, що до послуг клієнтів «Уніону» комфортні номери, електричне світло, центральне опалення, гаряча й холодна вода у кожному номері, а також «osobowa winda electryczna», тобто пасажирський ліфт, писав “Репортер“.

hotel  union shulepin scaled

«Готель устаткований з найвищим комфортом, електричне світло, центральне водяне опалення, пасажирський ліфт, ванни, в кожному номері тепла і холодна вода, телефон. Ціни помірковані при солідній обслузі»

Це і є перша згадка про технічну новинку в нашому місті.

Унікальний експонат 

У корпоративному  Музеї електрифікації Прикарпаття АТ «Прикарпаттяобленерго» (м. Івано-Франківськ, вул. Індустріальна, 34) минулого року облаштовано новий цікавий експонат. Це макет найдавнішого електричного ліфта нашого міста. Його поява приурочена 90-літтю  компанії, яке відзначають цього року.

Розробив і виконав на замовлення компанії макет електричного ліфта початку ХХ століття львівський майстер Володимир Бевз.

Це складна конструкція заввишки 2,5 метри. Стальний каркас імітує поверхи, між якими, по напрямних, рухається кабінка. Усе прозоро і можна добре роздивитись як воно працює. Кожен відвідувач музею може самотужки привести ліфт в дію, покрутивши колесо ручного приводу генератора, що розміщений поруч. Механізм зроблений так, що рухати кабінку вниз значно важче, ніж вгору. Щоб кабіна зупинилась на певному поверсі, ії треба акуратно туди підвести – це демонструє філігранність роботи перших ліфтерів.

Взагалі, там все дуже реалістично. На дні шахти є пружини-відбійники та противаги. Кабінка, що висить на п’яти металевих тросах, вручну закривається решіткою, має дерев’яну обшивку. Розробник теж подбав про безпеку. Якщо зімітувати обрив тросу і від’єднати кабінку на верху шахти, вона почне падати, але майже одразу спрацюють аварійні гальма.

Прототипом музейного експонату став саме перший станиславівській пасажирський ліфт, що розміщувався у готелі «Уніон»:

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено