Івано-Франківськ

Яка могила найдавніша із тих, що досі збереглися у Меморіальному сквері (ФОТО)

146 років тому на Станіславському некрополі відкрили пам’ятник Маврикію Гославському.

Mogyla Goslavskogo DSC 0669 scaled

20 вересня 1875 року в Станіславові відкрили пам’ятник на могилі поета, представника «української школи» у польській літературі, учасника повстання 1830-31 років проти російського царату Маврикія Гославського. Але похований поет був значно раніше – 19 листопада 1834 року.

3a. mohyla hoslavskoho. orel 1

Перед тим Гославський брав участь в антиросійському повстанні. Після поразки намагався сховатись в австрійській Галичини, але його заарештували і запроторили до станиславівської в’язниці. Там він і помер від тифу, маючи 32 роки. Влада намагалася приховати повідомлення про смерть патріота, але не змогла. Похорон поета-повстанця перетворився на велику політичну маніфестацію, писав «Репортер».

Староста Мільбахер наказав одягнути померлого в арештантську робу. Коли ж зняли кришку домовини, то здивуванню присутніх не було меж – Гославський лежав у своєму бойовому уланському мундирі. Виявляється, в’язничний сторож-поляк таємно переодягнув поета перед похованням.

Maurycy Gos awski scaled

Але несподіванки на цьому не скінчились. Є розлогі спогади тих похорон. Їх написав чоловік, який заховався під літерами «Й. П.». Він згадує, що в церкві (а відспівували Гославського у греко-католицькому храмі приміського села Опришівці) до нього підійшла пані Маріана Беньковська. Вона передала Й. П. якийсь згорток і попросила непомітно покласти померлому під голову.

Чоловік прохання виконав. На цвинтарі, коли всі присутні стали на коліна промовити молитву «Zdorowas Marya», мемуарист тихцем поклав згорток у труну. Потім ще питався, що ж у пакунку, але Беньковська не сказала. Невдовзі вона померла, так і не розкривши таємниці.

pomniki scaled

До теми

Вулиці Гославського 

У вересня 1875 р., в дні, коли в місті проходила перша крайова рільничо-промислова виставка, на мапі з’явилася вулиця Гославського (нині – Вітовського). Цікаво, що вулиця мала таку назву і за Австрії, і за Польщі (в період ЗУНР називалась Богуна). 

karpati homyak gori gora vidpochinok doshh 0928 890x395 111 scaled

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено