Івано-Франківськ

Фальшива вакцинація: куди повідомляти у разі виявлення порушень

З початку 2021 року поліція відкрила 350 кримінальних справ щодо підроблення результатів ПЛР-тестів та міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19. 
2yrs9uwhzqi61iib scaled

Покарання за такі дії можуть варіюватися від штрафу до позбавлення волі на термін до 5 років, а у випадку внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я – до 6 років ув’язнення, пише ПІК з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Також передбачається відповідальність не тільки за виготовлення та продаж підроблених документів чи внесення недостовірних відомостей до медичних баз даних, але й за використання таких документів.

“Втім найгірше в ситуації з підробкою медичних довідок не те, що це кримінальний злочин, а те, що це ставить під загрозу як життя та здоров’я осіб, що користуються такими документами, так і життя людей довкола”, – кажуть у МОЗ.

Тому Міністерство охорони здоров’я звертається до українців, які знають про випадки підробки документів про результати ПЛР-тестування або щеплення від COVID-19, повідомляти про них до:

  • Міністерства внутрішніх справ України на гарячу лінію – 1536;
  • Національної поліції України на гарячу лінію – 0 800 500 202, або на email: pg.npu@police.gov.ua;
  • Департаменту кіберполіції Національної поліції України на гарячу лінію – 0 800 50 51 70, або на email: callcenter@cyberpolice.gov.ua або, заповнивши форму зворотнього зв’язку: ticket.cyberpolice.gov.ua;
  • Департаменту стратегічних досліджень Національної поліції України на email: dsr@police.gov.ua
  • Служби безпеки України за телефоном довіри – 0 800 501 482;
  • Національного контакт-центру МОЗ з питань протидії COVID-19 – 0 800 60 20 19.

“Підроблена довідка про вакцинацію може допомогти уникнути протиковідних обмежень, а може привести до судової зали чи під апарат штучної вентиляції легенів”, – нагадують медики.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено