Івано-Франківськ

Відійшов у засвіти відомий історик та краєзнавець з Прикарпаття

Надійшло повідомлення про те, що на 82-му році життя не стало Паньківа Михайла Ілліча.

249892255 1878087125694550 3623827812975250860 n

Народився М. Паньків 9 вересня 1940 р. у с. Вербівцях Городенківського району Івано-Франківської області у селянській сім’ї. У 1958 р. закінчив Снятинський культурно-освітній технікум, а в 1966 р. – історичний відділ Івано-Франківського педагогічного інституту.

У січні 1969 р. М. Паньків влаштувався в Івано-Франківський краєзнавчий музей. Саме у музеї йому вдалося найбільш повно розкрити свій талант організатора і керівника, людини, яка не байдужа до минулого свого краю та його багатої етнокультурної спадщини. Тут він перебував на посаді наукового працівника, далі – завідуючого відділом історії, заступника директора з наукової роботи і нарешті – директора музею (1985 р.).

Проголошення незалежності України і відкриття досі заборонених горизонтів досліджень дало новий поштовх для музейної та наукової діяльності вченого. Під його керівництвом та за активної участі музей щороку організовував 30-35 виставок та 2-3 наукові конференції з проблем археології, краєзнавства та етнографії. З 1991 р. з ініціативи директора розпочався випуск „Наукових записок” Івано-Франківського краєзнавчого музею (на даний час вийшло у світ 10 випусків).

На території Прикарпаття ним організовано понад 10 музеїв. Під його керівництвом та при активній участі відкрито Літературний музей Прикарпаття в м. Івано-Франківську, Музей архітектури і побуту Прикарпаття (с.Крилос Галицького району Івано-Франківської області), відбудована у с.Криворівні Верховинського району хата-гражда Параски Харук та створена у ній експозиція. Він автор експозицій Літературно-меморіального музею Леся Мартовича у селі Торговиця Городенківського району, структури і тематико-експозиційного плану Музею освіти Прикарпаття (м.Івано-Франківськ), Літературно-меморіального музею Івана Франка та музею Михайла Грушевського у Криворівні, колишнього Яремчанського музею партизанської слави, Долинського краєзнавчого музею «Бойківщина»  Тетяни і Омеляна Антоновичів, понад 20-ти громадських музеїв.

М. Паньків – заслужений працівник культури України, лауреат всеукраїнської премії П.Чубинського, обласних премій І.Вагилевича та І.Крип’якевича, член правління Івано-Франківської обласної організації Товариства охорони пам’яток історії і культури, член Наукового товариства ім. Т.Шевченка.

Про чин похорону повідомимо згодом.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено