Івано-Франківськ

Франківська лікарка розповіла, які щоденні звички впливають на розвиток геморою

Геморой – це хронічне захворювання гемороїдальних судин, яке характерне утворенням вузлів та їх випадінням.

dfff9ab550e846ae557578654da01058

Франківська лікарка медичного центру “Оксфорд Медікал” Тетяна Гуралюк зазначає, що розвитку геморою частково сприяє спадковість, частково супутні захворювання, геморой часто зустрічається у вагітних. Але першопричиною геморою є саме спосіб життя людини, її щоденні шкідливі звички, пише ПІК.

Буденний спосіб життя сучасної людини подібний до життєдіяльності лінивця: перевага транспорту, а не ходінню пішки, застосування гаджетів замість рутинної роботи, фаст-фуд замість корисної їжі, яку варто довго
готувати, відсутністю будь-якої фізичної активності. Зізнайтеся, кожен впізнав тут себе. Ці фактори призводять до так званих «хвороб сучасності»: атеросклерозу, варикозної хвороби і втому числі геморою.

  • Відсутність клітковини у раціоні 

Клітковина – це складний вуглевод, який не перетравлюється в організмі, при цьому надає відчуття ситості і стимулює перистальтику кишківника. Саме відсутність клітковини є головною причиною затримки калу та закрепів. А  закрепи, наскільки ми знаємо, супроводжуються потугами. Причинно-наслідковий зв’язок – розвивається геморой.

Більшість не вживають клітковину з однієї причини – люди банально не знають, де вона міститься і для чого вона потрібна. Величезна кількість клітковини міститься у зелені, помідорах, буряку, огірках та моркві. Звичайні дешеві продукти – зробіть з них салат, заправте оливковою олійкою і постарайтеся, щоб він займав 40% вашої порції. Повірте, буквально за два дні ви забудете про закреп (якщо його причиною не є конкретне захворювання).

  • Невнормований питний режим

Навіть якщо перистальтика кишківника ідеальна, важко проводити перетравлену харчову грудку, коли в ній недостатньо рідини. Спрацьовує звичайний закон тертя. Не забувайте щодня пити достатню кількість води
невеликими порціями. Добову дозу можна розрахувати наступним чином: 30мл на вашу вагу в кг. Збільшувати дозу води варто у випадку спеки, надмірних фізичних навантажень, лактації.

  • Звичка брати із собою телефон у вбиральню

Процес сидіння на унітазі – річ інтимна та відповідальна, вимагає зосередженості та зусиль. Тому пацієнти вважають, що період мине швидше, якщо розважати себе гаджетом. Перегляд відео, телефонні ігри, гортання
сторіз – час минає дуже швидко, якщо проводити його цікаво. Але проблема у тому, що ви не зосереджуєтесь на основному процесі і просто сидите. У такому випадку час, проведений на унітазі стає довшим у декілька раз,
судини малого тазу перебувають у постійній напрузі через локальне підвищення тиску.

  • Сидячий спосіб життя

Проблема подібна попередній. У венах кров повертається за допомогою клапанів та додаткової допомоги зовні – м’язових скорочень. Якщо людина постійно сидить, не робить розрядку протягом дня – кров застоюється, тиск в
судинах малого тазу підвищується – формується геморой. До речі, тривале сидіння призводить навіть до розвитку тромбозу гемороїдального вузла.

Пані Тетяна наголошує на тому, що не варто ігнорувати перші ознаки геморою.

Прояви геморою можуть бути у кожного. Але саме свідоме ігнорування проблеми призводить до розвитку ускладнень. Першими симптомами геморою є:

  •  свербіж анального отвору;
  •  відчуття дискомфорту і пізніше болю під час дефекації;
  •  пальпаторне відчуття шишкоподібного тіла, яке спочатку вправляється саме, потім його необхідно вправити;
  •  виділення крові та слизу в калі.

“Друзі, геморой – це не захворювання людей старшого віку. Я дедалі частіше зустрічаю юних 20-річних людей із першими стадіями геморою. Не варто соромитися проблеми – її потрібно лікувати!”, – каже хірург-проктолог медичного центру “Оксфорд Медікал” Тетяна Гуралюк.

ПРОМО

Читайте також у ПІК:

У Франківську в медичному центрі Оксфорд Медікал можна вакцинуватися від грипу

Івано-Франківськ: лікар-психіатр медичного центру “Оксфорд Медікал” розповідає найпоширеніші міфи про психіатрію

Люди йдуть у ті приватні клініки, які надають якісні послуги, – Олег Галущак, «Оксфорд Медікал», Івано-Франківськ (ФОТО)

Без черг: у Франківську відкрили ще один пункт вакцинації (ВІДЕО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено