Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому від коронавірусу все частіше помирають вагітні жінки

З початку пандеміі в Україні померла від коронавірусної хвороби 51 вагітна, а за ОСТАННІ ТРИ ТИЖНІ 22 вагітних!

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled

Експертну оцінку стосовно надзвичайно болючої теми, пов’язаної з коронавірусною інфекцією, надає Оксана МАКАРЧУК– завідувачка кафедри акушерства та гінекології післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету. Доктор медичних наук. Професор. Працює на клінічній базі кафедри, якою є Івано-Франківський обласний перинатальний центр, пише ПІК.

243827159 546986973269447 8831917130499002680 n scaled 1

– Коронавірус веде свій рахунок. Тільки як коронавірус зафіксували в Україні, він був менш небезпечним для вагітних, ніж, скажімо, свинячий грип, грип H1N1, епідемію якого спостерігали більше десяти років тому.

Проте швидка і непрогнозована мутація вірусу, поява нових штамів – той же COVID-19 (штам «Дельта») – змінила цю ситуацію та несе небезпеку для вагітних. З початку пандемії в Україні померла від коронавірусноі хвороби 51 вагітна, а за ОСТАННІ ТРИ ТИЖНІ – 22!! Ці дані озвучені головним експертом з акушерства та гінекології України.

За даними Британської служби охорони здоров’я, кожна п’ята пацієнтка з тяжким перебігом ковідноі хвороби – це вагітна жінка. Це наслідок мутаціі, свідчення небезпеки, контагіозності та зростаючої патогенності вірусу, перш за все до вагітної жінки.

Вірус вражає весь організм, точкою прикладання є всі органи – легені, печінка, нирки, мозок, хоча легені, як найбільш вразливі, проявляють себе першими. Але це не звичайна пневмонія, це тільки один симптомокомплекс ураження цілого організму, а у вагітної жінки впливу на її організм та загрози для внутрішньоутробної дитини. І кесаревий розтин, на жаль, не лікує хворобу, він повинен проводитися за показами – при тяжкому погіршенні стану вагітної чи плода.

У Івано-Франківській області випадки важкого захворювання та смерті від Covid-19 вагітних жінок , на жаль, також є, як в Україні загалом. І це , незважаючи на госпіталізацію таких пацієнток у найкраще оснащений всім необхідним спеціалізований заклад – обласний перинатальний центр.  Незважаючи на весь комплекс існуючих на сьогодні ліків та обладнання, виконання всіх рекомендованих обстежень, всіх доказових клінічних схем, наявність високо кваліфікованих спеціалістів, доступність всіх можливих консультантів, у тому числі професорів та доцентів медуніверситету та Київських лікувальних закладів.

Вірус залишається невблаганний, і ми боремося з ним, так як і цілий світ. Вірус насамперед небезпечний своєю непередбачуваністю. Ми не знаємо, чого від нього чекати. Чи пацієнтка перенесе Covid-19 у легкій формі, що проявлятиметься лише тимчасовою втратою нюху і смаку, слабкістю та короткотривалою гіпертермією, чи жінка потребуватиме тривалого стаціонарного лікування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, застосування штучної вентиляції легень тощо, чи дане захворювання навіть призведе до фатальних наслідків.

Навіть , досягнувши певного позитивного прогресу у лікуванні, ми не впевнені, чи завтра вірус не проявить себе тяжкими ускладненнями – тромбемболією чи серцевою недостатністю. Такою є ця хвороба, з якою уже другий рік бореться весь світ. І, на сьогодні, вагітні жінки перебувають у групі ризику інфікування цим вірусом, а значить у групі ризику на його негативні діі і наслідки.

На даний час у світі прогресивна медицина — це доказова медицина. Вона оперує статистикою. Ми можемо точно сказати, що певний препарат чи лікувальний метод ефективний у 80 чи 90%. І ці дані отримані на основі клінічних досліджень та статичних обчислень доцільності використання схем, часу застосування та ефективності, а не на основі думки якихось людей, які можуть мати медичну освіту або і не мати її і не бути експертами у медичній сфері.

Небезпечно опиратися на думку не спеціалістів – подруги, сусідки чи блогу у соціальних сітках. Прислухайтесь до компетентних рекомендацій. Вчасно вакцинуйтеся. На сьогодні це єдина доказова зброя проти вірусу. Вакцина рятує ДВА ЖИТТЯ!, – наголошує професор Оксана Макарчук.

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено