Івано-Франківськ

Пилипівка: на що налаштовує Різдвяний піст

Сьогодні, 28 листопада, у православних та греко-католиків розпочинається Різдвяний піст.

261770826 5139161936113174 7517324545862659990 n scaled

Різдвяний піст у народі ще називають Пилипівкою.

Про особливості посту журналістці ПІК розповів священник Володимир Вінтонів (на фото) парох івано-франківського храму Івана Хрестителя УГКЦ, де знаходиться копія чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської.

“Це один із головних постів у церковному році, як і Великий піст, він триває 40 днів і закінчується в ніч перед Рідвом.  Пилипівкою піст називають тому, що він починається після дня вшанування  святого апостола Пилипа. Перші згадки про передріздвяний піст зустрічаємо IV столітті нашої ери”, — каже отець Володимир.

28162856 28162051 14120101  1

— Як, згідно церковних приписів, треба дотримуватися посту?

— Варто  утримуватися від споживання м’ясних і молочних страв у понеділки, середи та п’ятниці, а також у перший та останній тижні посту. В суботи, неділі та у дні, на які випадають релігійні свята, можна вживати рибу.

Найсуворішим днем посту є 6 січня, перед Різдвом. У православній традиції в піст перед Різдвом відмовляються від вживання м’яса, молочних продуктів та яєць. У понеділок, середу і п’ятницю їдять лише сухі продукти, а у решту днів тижня дозволяються присмачувати  їжу  олією.

— Від чого ще треба відмовитися у піст?

— Обмеження в їжі лише одна з частин посту. Значно важливішим є покращення духовного життя. Бо коли хтось  не їсть м’ясо й молоко, а робить погані справи, то марним буде такий піст. Отож у піст треба ходити до церкви, сповідатися, причащатися, робити добрі справи, молитися та дякувати Богові за прожитий рік. Щоправда у час пандемії треба зважати на дотримання карантинних норм.

А ще варто зменшити час беззмістовного сидіння за різноманітними гаджетами, телевізором, менше приділяти часу пустопорожнім розмовам.  Натомість краще поговорити з рідними та близькими про те, що їх хвилює, піти разом на прогулянку, до церкви, разом зробити якусь доброчинну справу. Адже вияви милосердя, як і піст — милі для Господа.

Також дуже добре, коли на час посту люди відмовляються  від шкідливих звичок: скажімо паління, вживання алкоголю, енергетичних напоїв, солодощів, надмірного пиття кави.

До речі, дехто на час посту відмовляється навіть  від подружніх обов’язків, але це треба робити за взаємною згодою чоловіка і дружини. Коли хтось з подружжя від такого утримання страждає, то чинити так не варто.

— Чи піст є обов’язком для всіх християн?

— Обов’язкий, проте є винятки. Від посту звільняються діти до 14 років;  люди, яким виповнилося 60 і більше років; вагітні; матері після пологів та ті, які годують дітей грудьми, важкохворі; люди, які подорожують більше  восьми годин; ті, які важко працюють; бідні, які живуть з милостині.

Розмову вела Злата  Леміш.

Читайте також:

Цього дня народився Владика Софрон Мудрий: визначні факти біографії (ФОТО)

До Нового року на Прикарпатті зрубають понад 23 тисячу ялинок

Назад в минуле: улюблене кафе “Казка” в Івано-Франківську (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено