Івано-Франківськ

Цього дня народився Владика Софрон Мудрий: визначні факти біографії (ФОТО)

Владика Софрон Мудрий 40 років працював в Українській службі Радіо Ватикану, а за час свого єпископства рукоположив понад 130 священиків.

6a2cc5ff545249e1

27 листопада, минає 98-та річниця з Дня народження Владики Софрона Мудрого. Владика Софрон добре знаний івано-франківцям, адже з 1997 по 2005 р. провадив Івано-Франківською Єпархією УГКЦ, повідомляє Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, пише ПІК.

“Владика Софрон Мудрий сорок років пропрацював в Українській службі Радіо Ватикану і 30 років був ректором Української папської колегії святого Йосафата у Римі”, – йдеться у повідомленні.

Народився 27 листопада 1923 року в м. Золочеві, де й здобув початкову та середню освіту. У часи війни Софрон (Степан) Мудрий опинився в Німеччині, а згодом емігрував до США і вступив до монастиря Отців Василіян.

“Працюючи на Радіо Ватикану, виступав зі щонедільними радіопроповідями, які підтримували віруючих людей в тодішній радянській Україні”, – йдеться у біографії Владики.

На 71-му році життя Софрон Мудрий повернувся в Україну, де очолив Івано-Франківський духовний інститут.

З 1997 до 2005 року був правлячим архієреєм Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької  церкви.

“За час правління Івано-Франківською єпархією Владика працював над її розбудовою. Розбудував Івано-Франківський Теологічно-Катехитичний Духовний Інститут (тепер Академія Йоана Золотоустого) і вивів його у число найкращих духовних навчальних закладів, добився повернення будинку під консисторію, розбудував єпископську резиденцію”, – зазначають у Департаменті інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Всього за час свого єпископства рукоположив понад 130 священиків. Преосвященний Владика написав багато праць, випустив українською мовою понад 150 релігійних фонокасет, грамплатівок, відеофільмів.

vl s mudriy 2

2 червня 2005 року Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду за віком єпископа Івано-Франківського владики Софрона Мудрого. Його наступником на престолі Івано-Франківської єпархії УГКЦ став владика Володимир Війтишин.

Помер Владика Софрон Мудрий 31 жовтня 2014 року в Івано-Франківську. Похований в крипті Архикатедрального собору Воскресіння Христового.

Читайте також: 

В Івано-Франківську вшановують пам’ять жертв Голодомору

Прикарпаття найближчим часом може вийти з “червоної” зони, але для невакцинованих нічого не зміниться

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено