Івано-Франківськ

Кожен третій не знає про свій статус: в Україні з ВІЛ живуть 257 тис людей

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Про це сказав очільник МОЗ Віктор Ляшко на брифінгу 1 грудня.

У нашій країні близько 257 тис. людей живуть з ВІЛ. Епідемія географічно неоднорідна і найбільше її тягар відчувають південно-східні області – Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька”, – сказав міністр.

Він додав, що у кожного третього інфекцію виявили на стадії СНІДу. А кожен третій українець сьогодні не знає про свій статус.

Водночас, за січень – жовтень 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 12,6 тис випадків ВІЛ-інфекції, 3,5 тис. випадків СНІДу та 1,6 тис. випадків смерті, зумовлені СНІДом, серед громадян України та 28 випадків ВІЛ-інфекції серед іноземців.

На Івано-Франківщині за січень – жовтень 2021 року зареєстровано 

  • 77 випадків ВІЛ-інфекції (5,7 на 100 тис. населення);

  • 11 випадків СНІДу (0,8 на 100 тис. населення);

  • 8 випадків смерті від СНІДу (0,6 на 100 тис. населення).

На 1 жовтня 2021 р. на Івано-Франківщині  1,2 тис. ВІЛ-позитивних осіб та 440 хворих на СНІД, які перебувають на обліку у закладах охорони здоров’я. 

Як відомо, ВІЛ вражає імунну систему та знижує опірність організму перед багатьма інфекціями, а також — деякими типами раку. Це — хронічне захворювання, подібне до багатьох інших, його можна контролювати, з ним можна жити повноцінним життям: створювати сім’ю, народжувати дітей, займатися спортом, будувати кар’єру, старіти й виходити на пенсію — так само, як і без ВІЛ. 

Єдина умова — людина з ВІЛ має перебувати під наглядом лікаря і постійно отримувати лікування — антиретровірусну терапію (АРТ). Антиретровірусна терапія в Україні безоплатна, безпечна і якісна. АРТ-ліки необхідно приймати щодня упродовж усього життя. Зараз їх отримують майже 130 тис. українців. 

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено