Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чи розпочне Путін цієї зими війну проти України

Ми бачимо й неординарну активність російських спецслужб біля наших кордонів, вона має іншу якість, ніж навесні.

630 360 1458556287 4875

Росія накопичує війська біля кордонів України, зазначає міжнародна спільнота. Країни Заходу попереджають про небезпеку вторгнення Росії в Україну. Чи справді вже взимку Кремль може зважитися на велику війну?

У “Радіо Свобода” зібрали експертні оцінки на цю тему, яка постійно турбує й читачів ПІК.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

«Я бачу реальну загрозу»

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода Live», що нині бачить реальну загрозу вторгнення Росії в Україну:

«Так, ця ситуація інакша. Хоча вона і є продовженням зусиль навесні. І так, я бачу реальну загрозу. Я вважаю, що Кремль і Путін, як завжди, грають між шантажем політичним і військовим, розуміючи, що вони мають створити умови, коли підняття ставок будуть тільки питанням організації військового нападу”.

По-перше, ми бачимо неординарну активність російських спецслужб біля наших кордонів, вона має іншу якість, ніж навесні.

По-друге, ми бачимо навчання Росії останнім часом, які відпрацьовують можливість захоплення об’єктів критичної інфраструктури і можливість підтримки сепаратистських рухів, начебто під приводом і під соусом якихось гуманітарних операцій.

Третє – американці, наші партнери і друзі, вони вважають, що приготування, які вони бачать навколо наших кордонів, вони мають абсолютно іншу якість, ніж навесні. І їхні розмови з російським керівництвом залишили їх не менш, а ще більш стурбованими.

“Все це разом створює у наших друзів і партнерів розуміння, що атака може бути. Яка вона буде, з яких напрямків, якого масштабу – це насправді питання, яке мають дискутувати військові в першу чергу, але тим не менше загроза реальна і до неї ми маємо бути підготовлені», – сказав Клімкін.

«Не навесні, говорять про зиму більше»

Андрій Загороднюк, голова правління Центру оборонних стратегій, ексміністр оборони України, зазначив в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода Live», що на кордоні України «відбувається накопичення сил та засобів, які відомі нашим Збройним силам, нашій розвідці, тобто це відомий факт, який вони оцінюють.

Питання в тому, що це не лише питання на кордоні, це також питання політичних рішень Кремля, які відбуваються в Москві. І коли ми чуємо про заяви і наших представників Міністерства оборони, і, наприклад, американців про те, що вони знають про інформацію щодо планів, то ці плани – не на кордоні, ці плани – в керівних центрах в Москві».

Утім, Загороднюк наголошує, що готовність до операції не означає її проведення:

«Тому що проведення її – це політичний акт агресії, фактично оголошення війни Україні, це надзвичайно серйозна справа, тому що наразі Росія не вважає, що вона перебуває в стані війни з Україною, тому що вони говорять про те, що «ЛНР», «ДНР» – це «незалежні організації».

Єксперт також додає:

“Ціла низка критиків вважає, що якщо вони побачать готовність України до відбиття цієї агресії – як в спроможностях, так морально-психологічно і політично, – а також дуже серйозна підтримка України від партнерів, то для них буде надзвичайно нераціонально починати цей шлях».

«Готові до будь-яких ескалацій»

Народний депутат від «Слуги народу», член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський  зауважив, що наразі українська розвідка має «повну картину» щодо ситуації біля кордону, і дані міжнародних партнерів тільки підтверджують її інформацію.

Водночас він звернув увагу на кілька деталей.

По-перше, Росія, за даними Веніславського, з 2014 року має в безпосередній близькості до кордонів України близько 31-36 батальйонно-тактичних груп.

Парламентар також нагадав про весняну концентрацію російських військ. Після неї Росія відвела частину своїх сил від кордону, але знову зосередила їх там під час військових навчань «Захід-2021».

«Після припинення військових навчань Росія відвела особовий склад від території України, але на відстані від кількох десятків до 250 км залишила своє озброєння. Маються на увазі бронетанкові сили, артилерію, реактивну артилерію і так далі. Враховуючи сучасні можливості, за бажання протягом кількох днів Росія може укомплектувати цю техніку своїм особовим складом і це створить істотну загрозу», – пояснив він.

Представник президентської фракції додав, що західна та українська розвідки послуговуються «не лише супутниковою розвідкою».

«Вони також оперують розвідданими про реальні наміри Росії цієї зими, враховуючи енергетичну кризу, проблеми з сертифікацією «Північного потоку-2», блокування перевезень по території Росії вугілля з боку того ж Казахстану – це все в сукупності аналізується розвідувальним співтовариством і робляться абсолютно правильні й закономірні висновки про те, що Росія може вдатися до провокацій на території України», – вважає Веніславський.

Він, втім, запевняє, що українська армія та Міністерство оборони поінформовані про стан справ і Збройні сили «готові до будь-яких ескалацій».

Що каже Росія?

Тим часом речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Росія не збирається вчиняти жодні провокації, що Росія рухається своїм шляхом і може робити на своїй території все, що вважає за потрібне.

«Росія розвивається своїм власним шляхом, ми займаємося своїми власними справами, і в разі потреби ми вживаємо заходів щодо забезпечення своєї безпеки, якщо поблизу наших кордонів якісь зухвалі дії наших опонентів відбуваються. Говорячи про опонентів, я передусім маю на увазі НАТО і сили НАТО, які вельми активно і наполегливо діють у безпосередній близькості наших кордонів».

Тим часом американські офіційні особи та експерти останніми днями висловлюють стурбованість у зв’язку з діями Росії біля кордонів з Україною. Держсекретар Ентоні Блінкен попередив Москву, що повторення 2014 року, коли Росія анексувала Крим, стане «великою помилкою». На вихідних Блінкен обговорив ситуацію із міністрами закордонних справ Польщі та Франції.

Читайте також:

Оцінка експерта: скільки потрібно коштів, щоб за “лісовим” указом Зеленського посадити мільярд дерев

Оцінка експерта: як правильно вибрати професію?

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено