Івано-Франківськ

Оцінка експерта: як правильно вибрати професію?

Експерти виділяють три основних кроки для правильного вибору професії.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled 1

У кожного з нас часто виникають питання: “Хто я? Що я вмію? Ким я стану? Яку професію обрати?”. Як знайти головну справу свого життя, щоб відчувати себе потрібним, повноцінним і задоволеним своєю працею, приносити найбільшу користь людям, країні? Здається, що простіше розв’язати математичну задачу, ніж розібратися в собі, своїх бажаннях та здібностях, пише ПІК.

Експертну оцінку надає заступниця директора – начальник відділу організації профорієнтації Івано-Франківського обласного центру зайнятості – Ольга Шевчук.

DSC 1697 scaled 1

Що для цього необхідно зробити:

  • В першу чергу потрібно проаналізувати та визначити власні інтереси та схильності людини. Схильність – це потреба людини в певній діяльності, це коли робота подобається людині, захоплює її. Зовнішніми проявами цієї схильності є тривале та постійне прагнення людини до певної діяльності, наприклад, малювання чи креслення, моделювання одягу та шиття; ремонт різноманітної техніки; успіх її виконання; прояв стійкого інтересу до тієї чи іншої сфери знань, прагнення до постійного їх накопичення.
  • Друге – це визначення здібностей людини, оскільки, в основі успішного опановування професією лежать саме здібності, які дають змогу досягти високого рівня майстерності в тій чи іншій справі. Це такі індивідуально-психологічні особливості людини, що допомагають їй досягти успіху в будь-якій діяльності.

Визначити всі ці фактори можна за допомогою безкоштовного профорієнтаційного тестування на онлайн платформах державної служби зайнятості: Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри (http://profi.dcz.gov.ua), Платформа «Моя професія: консультаційна мережа» (https://myprofession.com.ua). За результатами тестування пропонуємо консультацію фахівця з профорієнтації (для цього необхідно звертатися до служби зайнятості (засобами телефонної та електронної комунікації).

  • І третій крок – це пошук інформації про стан сучасного ринку праці, про затребувані професії теперішніми роботодавцями. Найнадійнішим джерелом здобуття такої інформації є служба зайнятості. У кожному місті та районі нашої області є філії/центр зайнятості, де можна отримати інформацію про наявність вільних робочих місць, вимоги роботодавців до претендентів на робочі місця, заробітну плату, якісно-кваліфікаційний склад громадян, що шукають роботу, тобто про кількість осіб, що мають ту чи іншу професію тощо. А також скористайтеся вебсайтом державної служби зайнятості (dcz.gov.ua)  та вебсайтом Івано-Франківського обласного центру зайнятості (www.ifr.dcz.gov.ua) в розділі «Шукаю роботу» зазначивши професію, посаду, характер та місце роботи є можливість ознайомитися з актуальними вакансіями області.

Маючи повне уявлення про тонкощі, особливості вибору професії, визначивши всі складові вибору професії, ви зробите вибір професії до душі, яка дасть вам змогу самореалізуватися, досягти успіху, почувати себе впевнено на своєму життєвому шляху.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено