Івано-Франківськ

Оцінка експерта: у цінове свавілля на ринку олії має втрутитися українська влада

Зараз українці платять за вітчизняну олію більше, ніж французи, хоча заробляють в рази менше.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 3 scaled

Влітку цього року у Держстаті констатували, що за рік ціна на олію (з літа 2020 року) зросла на 79 відсотків. І це не межа.

Як пише UBR.ua із посиланням на представника «Української Ради бізнесу» Станіслава Таршина, через подорожчання енергоносіїв літр рафінованої олії у магазині може коштувати 100 гривень і вище.

Проте інші експерти мають свою точку зору на цінову політику щодо олії.

“Попри лідерські позиції України у світі з виробництва олії, українці сплачують за олію більше, ніж європейці, тому держава повинна втрутитися у ситуацію”.

Таку думку висловила Ганна Лічман, голова підкомітету з питань регуляторної політики Комітету ВР з питань економічного розвитку, повідомляє ПІК.

“Наші лідерські позиції в експорті нічого не дають звичайному українцю: зараз українці сплачують за олію більше, ніж, приміром, французи”, – зазначила Лічман, коментуючи причини рекордного здорожчання олії в Україні за 2020/2021 маркетинговий рік.

lychman scaled

За словами Лічман (на фото), соняшникова олія за останні 12 місяців стала рекордсменом із подорожчання – із 37,50 грн за літр у жовтні 2020 року до 62,69 грн в жовтні 2021 року.

Різке зростання цін в четвертому кварталі минулого року експерти пояснюють, по-перше, зростанням цін на світових ринках, по-друге, підвищенням цін виробників.

На жаль, цьогорічний урожай не став каталізатором суттєвого зниження ціни на олію, і зараз вона коштує в середньому лише на 3-4 гривні менше, ніж у пікових червні – липні цього року.

“На жаль, ринок не зміг зрегулювати себе самостійно. І держава не змогла відрегулювати вартість цього базового продукту харчування для українців. Тому я пропоную втрутитись державі в ціноутворення сировини і зробити так, щоб українці отримували соняшникову олію за ціною, яка зіставна з їхнім рівнем життя. Бо зараз українці сплачують за олію більше, ніж французи”, – підкреслила Лічман.

latifundist com gradolia stanislav tarshin 1 scaled

За словами ще одного експерта – представника «Української Ради бізнесу» Станіслава Таршина (на фото), подорожчання соняшникової олії призведе до втрати українськими виробниками частки світового ринку та зниження обсягів виробництва.

Однак стратегічно від подорожчання можуть виграти ті підприємства, які знизять залежність від газу за рахунок модернізації виробництва.

Читайте також: 

Оцінка експерта: чому від коронавірусу все частіше помирають вагітні жінки

Оцінка експерта: чому українці знову несуть гроші у банки

У Бурштині хочуть підняти тарифи на воду: назвали причини (ІНФОГРАФІКА)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено