Івано-Франківськ

Галогенні лампи для авто: переваги та історія створення

Галогенні лампи застосовуються у більшості автомобільних фар. Попри появу нових технологій, вони не здають своїх позицій.

Хороші джерела світла цієї категорії поєднують у собі цілу низку переваг, включаючи тривалий термін служби, порівняно невисоку вартість, оптимальну яскравість. Ксенонові та світлодіодні аналоги поки що не досягли такої збалансованості споживчих характеристик.

50932150366 51648d7ef6

Історія створення галогенних ламп

Вперше “галогенка”, що стала прототипом лампи розжарювання, з’явилася на початку ХІХ сторіччя. Її винайшов годинникар Генріх Гебель. Він створив прилад з обвугленою бамбуковою ниткою, що живиться від хімічної батареї. Але на той час винахід не отримав масового використання. Адже поки що не існувало ні ефективних вакуумних насосів, ні динамо-машин для безперервного вироблення електрики.

Довгі роки винахідники в усьому світі намагалися спроєктувати кращу конструкцію лампи. Низку важливих технічних рішень зробив Олександр Лодигін. Цей учений запропонував робити з нитки розжарювання спіраль, а колбу наповнювати інертним газом. Вже 1990 року новинки стали експонатами на престижній виставці у Парижі.

Сучасні галогенні лампи для авто мають бездоганну якість. Вони представлені у величезному асортименті у магазині автозапчастин. Тут є аналоги та оригінали з напругою від 6 до 24 В.

50931475093 8733cde495

З якими труднощами довелося зіткнутися винахідникам

Сучасникам здається, що конструкція лампи розжарювання доволі проста. Але творцям довелося зіштовхнутися з різними труднощами. Однією з них став вибір оптимального матеріалу для одержання тіла розжарювання. Випробовувалися різні метали та сплави. Але деякі не давали потрібної температури свічення. Інші – не витримували тривалого нагрівання. Позитивний результат дав випробування тугоплавких металів. Як виявилося, найкращі характеристики має вольфрам. Сьогодні він використовується для виробництва спіралей практично усіх ламп розжарювання.

Відомо, що побутові джерела світла цієї групи працюють приблизно 2000 годин. Призначені для комплектації машин “галогенки” мають удвічі більший ресурс. У світі є досконалі винаходи. У каліфорнійському пожежному депо встановлено лампочку, яка безперервно горить з 1901 року. Передбачається, що довговічність пов’язана з використанням великої кількості вуглецю у складі нитки.

50667115473 b71e9a23b2

Галогенна лампа – досконалий прилад розжарювання

Звичайні лампи розжарювання у разі підвищення температури тіла частково втрачають інфрачервоний спектр. Їхня вольфрамова нитка швидко перегорає, а на внутрішніх поверхнях колби утворюється наліт, що скорочує видимість і прозорість. Додавання буферного газу дозволило усунути низку проблем. Щоб зрозуміти, які переваги має галогенна лампа, необхідно вивчити процеси, що відбуваються в ній:

  • спочатку спіраль нагрівається до трьох тисяч градусів, що призводить до відриву атомів вольфраму;
  • далі вони осідають на стінках колби, з’єднуються з галогенами;
  • галоїди обертаються всередині лампи, опиняючись біля спіралі, розпадаються;
  • вивільнені атоми вольфраму повертаються на нитку.

Галогенний цикл повторюється багаторазово. Колба зберігає свою прозорість. Спіраль набуває збільшеного ресурсу.

ПРОМО

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено