Івано-Франківськ

У Франківську померла видатна історик-архівістка Прикарпаття

Правдива Лариса Миронівна померла на 86-му році життя.

156519905 1593186844200360 4937072116735946351 o scaled

Дев’ятого грудня 2021 року перестало битися серце багаторічної викладачки університету, кандидатки історичних наук, доцентки Прикарпатського національного університету Лариси Правдивої. Сумну звістку повідомили на сайті ПНУ, пише ПІК.

Лариса Миронівна зробила значний внесок у розвиток архівної справи, історичної науки, освіти та краєзнавства на Прикарпатті, підготовці фахівців-істориків високої кваліфікації.

“Особистість і постать високої інтелігентності, бездоганної внутрішньої культури й вимогливості, відповідальності й професіоналізму, вона неодмінно користувалася заслуженим авторитетом і великою повагою багатьох поколінь викладачів, студентів і випускників нашого Стефаниківського університету”, – згадують пані Ларису колеги.

Довідково

Правдива Лариса Миронівна народилася 27 липня 1936 року у місті Новозибкові Брянської області в родині військовослужбовця.

Лариса Миронівна викладала курси історіографії історії СРСР та УРСР, джерелознавства, краєзнавства, вступ до спеціальності, керувала архівною та музейною практикою студентів.

У 1980 році їй присвоїли вчене звання доцента.

Основні напрямки наукової роботи Лариси Миронівни – археографія, джерелознавство, краєзнавство Прикарпаття. Вона брала активну участь в упорядкуванні й підготовці до друку збірників документів і матеріалів з історії й соціально-економічного становища Івано-Франківщини.

Також пані Лариса є авторкою низки наукових статей, присвячених джерелам до вивчення промислового розвитку краю, аналізу документів про звільнення Івано-Франківщини від нацистських окупантів та про архівне будівництво на Станіславщині.

Лариса Правдива здійснювала й активну методичну роботу. Видала низку методичних рекомендацій для студентів з курсу вітчизняної історії. Велику увагу науковиця приділяла керівництву науковою роботою студентів. Науковий студентський гурток з проблем джерелознавства, яким вона керувала, працював на базі облдержархіву. Учасники гуртка неодноразово ставали дипломантами всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено