Івано-Франківськ

Стало відомо, чому продукти в Україні коштують дорожче, ніж у Польщі

Експерти підрахували вартість 24 соціально значущих продуктів в обох країнах.

Стало відомо, чому продукти в Україні дорожчі, ніж у Польщі

Стало відомо, що харчові продукти в Україні коштують на 8% дорожче, ніж у сусідній Польщі. Про це пише ПІК з посиланням на agronews.ua

“Ми взяли 24 харчові продукти, які входять до соціально значущого пакета для українців, і порахували, скільки такий самий набір коштуватиме у Польщі. В Польщі на 50% дешевші яблука. Хліб, молоко, курятина, цукор, соняшникова олія також менше коштують у Польщі, ніж в Україні”, – повідомив економіст Олег Пендзин. 

Українці на харчі витрачають 46% свого сімейного прибутку, а поляки – лише 12%. Це пов’язано з тим, що поляки мають значно більший ліміт заробітної плати, ніж українці.

Економіст також назвав кілька факторів, що впливають на різницю вартості однакових продуктів у двох країнах. Наприклад, ПДВ на харчові продукти в Україні становить 20%, а в Польщі – 5%.

Крім того, у Польщі та інших країнах ЄС аграрний сектор на 60% дотує держава, чого немає в Україні. Також, згідно з Договором про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, постачання українських продуктів до країн ЄС має квоти.

Читайте також у ПІК:

В Україні подорожчало оформлення біометричних паспортів. Нові ціни

Стало відомо, скільки треба відкладати, щоб купити квартиру в різних містах України

Продукт тижня: де у Франківську найдешевші апельсини (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено