Івано-Франківськ

Оцінка експерта: як революція в Казахстані може зашкодити Україні

Були песимістичні прогнози про те, що події в Казахстані піднімуть українські ціни на газ, курс долара або тарифи на електроенергію.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

За оцінками експертів революційні події в Казахстані можуть дещо вплинути на економічну ситуацію в Україні, зокрема на вартість палива для атомних електростанцій.

Про це в ексклюзивному коментарі “Сьогодні” розповіли президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, пише ПІК.

Незважаючи на песимістичні прогнози деяких ЗМІ про те, що події в Казахстані піднімуть українські ціни на газ, курс долара або тарифи на електроенергію, наші експерти запевняють, що нічого критичного не станеться.

“Ці події ніяк не вплинуть на Україну в економічному плані. Ну ніяк вони не можуть вплинути ні на ціни в Україні, ні на електроенергію, ні на курс долара. Ми дійсно трішечки торгуємо з Казахстаном, але він не є нашим головним стратегічним партнером”, – запевняє Олександр Охріменко.

Дмитро Марунич підтверджує, що ціни на газ в Україні навряд чи зміняться через Казахстан, оскільки наша країна прив’язана до європейського газового хабу. Експерт також зазначив, що Казахстан не є крупним постачальником блакитного палива і на інші світові ринки.

Ціни на нафту

Дмитро Марунич зазначає, що Казахстан дійсно є суттєвим постачальником нафти і входить до десятки видобувачів чорного золота в світі:

“Якась проблема теоретично може бути і підштовхнути біржові котирування. Хоча наразі ми спостерігаємо, що такого не трапилося. У перспективі, якщо буде зірвано видобуток, таке може бути”.

Натомість Охріменко впевнений, що вплив Казахстану на світовий ринок нафти – мізерний, а видобуток становить менше 4%. Це, на його думку, не зможе вплинути на вартість нафти на світових та тим паче українських біржах.

Паливо для українських АЕС

Найбільшу шкоду для України може нанести подорожчання урану, який використовується для створення палива для АЕС.

Казахстан є досить крупним видобувачем цієї сировини і після старту заворушення уран на світових біржах різко подорожчав на 8%.

Однак і тут панікувати не треба, за словами Дмитра Марунича, Україна має довгострокові контракти на постачання цього палива та досить хороші запаси. Тобто ніхто не побіжить купувати паливо за новою ціною, вважає експерт.

Що відбувається в Казахстані?

Протести у країні почались 2 січня. Тоді люди вийшли на площі у різних містах із вимогою знизити ціни на енергоносії та відправити уряд у відставку. Вимоги були виконані через три дні масштабних протестів, а в регіонах ввели режим НС.

В Алмати з 4 на 5 січня почались силові протистояння між протестувальниками і силовиками. Офіційні джерела повідомляють про 164 загиблих, більшість з них померли в Алмати.

11 січня влада республіки заявила, що ситуація в країн і стібілізувалася. Виводити контингент ОДКБ мали з 13 січня.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено