Івано-Франківськ

На Прикарпатті на Касовій горі знайшли рідкісного песика земляного (ФОТО, ВІДЕО)

Песик земляний - це народна назва рідкісного звіра сліпака подільського.

На Прикарпатті на Касовій горі знайшли рідкісного песика земляного (ФОТО, ВІДЕО)

На Прикарпатті на Касовій горі науковці виявили песика земляного або сліпака подільського 2 лютого. Цей рідкісний звір занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського червоного списку і до Червоної книги України як недостатньо відомий вид. Про це Суспільному повідомив заступник директора Галицького національного природного парку Володимир Бучко, передає ПІК.

“Я його шукав майже 16-20 років. Просто мріяв знайти. Восени побачив на Касовій горі кротовини в землі й зателефонував до спеціаліста, який займався цим видом. Науковець працює в Інституті зоології в Києві. І він сказав, як провести розвідку, дослідження”, – розповів пан Володимир.

За його словами, сліпак подільський більший за крота, голова широка, дуже сплюснута і немає очей. Очі редуковані. Вони йому й не потрібні під землею. У нього все пристосоване, щоб жити під землею. Кріт копає передніми лапами, а він прогризає.

“Цей вид зник, бо не терпить, коли землю обробляють. Саме суцільне розорювання земель призвело до знищення виду. Також є велика проблема інбридингу. Це — ізольовані популяції. Немає кровозмішання. Найближча відома популяція цих тварин – за 670 км. Ця відділена популяція є унікальною”, – каже Володимир Бучко.

Наразі зоозахисники планують досліджувати стан популяції, її щільність, приблизну чисельність, також охоронятимуть територію, на якій виявили земляних песиків.

До слова, вперше про цю тварину на землях Прикарпаття написав польський дослідник-натураліст Роман Кунце на початку 30-х років ХХ століття. Пізніше дослідник Вєжейський писав, що на Поділлі люди називають цю тварину “земляним щеням”, але вважали їх шкідниками, тому вони зникли.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено