Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Купувати чи продавати долар в Україні при теперішньому курсі

Українці, які зазвичай у будь-якій незрозумілій ситуації купують долар, трохи розгубилися.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Українці в кінці січня з остархом спостерігали, чи перетне “зелений” психологічну позначку в 30 грн? Початок лютого дещо заспокоїв громадськість: гривна трохи зміцнилася.

На 2 лютого 2022 року офіційний курс склав 28,32 грн за долар. Сьогодні, 3 лютого, маємо  28,28/28,30 грн за долар, що порівняно з цифрами тижневої давності не так уже й погано. 

5 news big v1630507919 scaled

То чи варто зараз купувати долари і що буде з курсом найближчим часом? Ці питання з’ясовує український аналітик Олексій Кущ (на фото), повідомляє КП в Україні, пише ПІК.

Що зумовило девальвацію гривні?

Влада та експерти в один голос пояснювали девальвацію гривні панікою внаслідок накопичення російських військ біля українських кордонів.

Олексій Кущ упевнений: фактор військової загрози, а ще точніше, фактор інформаційної атаки у девальвації гривні були перебільшені. І падіння національної валюти мало кілька інших фундаментальних причин.

По-перше, це бюджетний фактор, який є основним. У грудні 2021-го бюджетні витрати становили 260 млрд грн, хоча зазвичай вони становлять 100-120 млрд на місяць. Наразі ж відбулася накладка: колосальне бюджетне скидання наклалося на пожвавлення економіки після кризи, різке зростання імпорту та споживчої активності. І це підштовхнуло курс догора.

Другий фактор пов’язаний з енергетичним шоком та витрачанням значних ресурсів на закупівлю вугілля, за який до того ж доводиться переплачувати.

Третій фактор – сировинний «фарт» 2021 року (експортовані з України метали та зерно подорожчали). По-хорошому це мало призвести до зростання економіки та економічної стабільності. Але в умовах рентної економіки це призвело лише до зростання сум, які фінансово-промислові групи виводили за кордон.

Четвертий фактор пов’язаний з валютною лібералізацією, завдяки якій валюту можуть купувати всі, кому не ліньки – і банки, і компанії, які не мають валютних контрактів.

П’ятий чинник – це зміна монетарної політики ФРС (центральний банк США). Він робить свій вплив через інвесторів, які поступово скорочують свою присутність на ринках, що розвиваються.

Міняти зараз валюту чи ні?

Українці, які зазвичай у будь-якій незрозумілій ситуації купують долар, трохи розгубилися: то купувати долари «на останнє» чи, може, вже починати продавати?

Олексій Кущ вважає:

  • Звичайній людині купувати валюту не варто – щось заробити на цьому вийде хіба випадково.
  • Загальна порада дуже проста: орієнтуватися на своє життя та свої плани.
  • Якщо у вас буде дорога покупка в Україні, гроші краще залишити в гривні.
  • Якщо ви плануєте їхати за кордон – купіть долари чи євро залежно від обраної країни.
  • Якщо ж ціль – робити довгострокові накопичення, то гроші краще розподілити на три кошики: гривні, долари та євро.

Прогноз на завтра?

Що чекає на національну валюту в найближчому майбутньому?

“Курс цього року буде нестабільний через нестабільні макроекономічні умови: енергетичний імпорт буде складний і дорогий. Плюс невизначеність із політикою ФРС та зростанням світової економіки. Думаю, що загалом гривня продовжить зміцнюватись, але проривів не буде, як не буде й сильного літнього зміцнення. Ще у грудні я прогнозував курсовий коридор 27 грн. плюс-мінус 5%. При січневому падінні гривня утрималася в цьому коридорі, думаю, що вона не вийде за його рамки і за нинішнього зміцнення”, – прогнозує Кущ.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено