Івано-Франківськ

20 тисяч гривень зарплати лікарям: чи виплатили їх на Прикарпатті

Заступник керівника Офісу Президента закликає повідомляти особисто йому про негативні факти щодо підвищених зарплат медикам у регіонах.

3 main

Зарплати з 1 січня 2022 року на рівні 20 тисяч – для лікарів та 13,5 – для середнього медперсоналу Володимир Зеленський анонсував ще восени  2021 року.

Минув перший місяць  2022-го і, за повідомленнями медиків з деяких лікувальних закладів  Франківщини, наразі обіцянки про високі зарплати залишилися на папері. Якщо це так, то з яких причин? ПІК звернулася за коментарями до керівників кількох лікарень Прикарпаття.

Юрій Павлушинський, генеральний директора КНП «Івано-Франківський обласний перинатальний центр”:

У нашому центрі працює більше 250 медиків. Підвищену заробітну плату за січень ми виплатили вчасно і повністю усім лікарям та середньому медичному персоналу. Додатково оплачені “нічні” та вислуга років.  Але це завдяки тому, що ми мали фінансові резерви за 2021 рік. Що буде з зарплатами за лютий, на даний час оптимістичної відповіді не маю. Згідно з договором, який ми підписали з НСЗУ (Національна служба здров’я України) закладене фінансування менше, ніж ми собі передбачали. І кошти за січень нам ще не поступили. 

Володимир Крупа, генеральний директор КНП “Галицька лікарня”:

Ми виплатили аванс за старими тарифами, тому що не отримали ще фінансування від НСЗУ, хоча уже підписали договір та фінансовий звіт. Повністю підвищену заробітну плату сподіваємось видати цього тижня. Звісно, що це проблемне питання. Адже якщо фонд заробітної плати у нашому медзакладі на 155 ліжок складав у грудні 3,2 млн грн, то січневий зріс до 4,3 млн грн. У нас працює 280 медиків.

Тарас Масляк, генеральний директор КНП «Івано-Франківська Центральна міська клінічна лікарня»:

Чи вдасться нам виплатити підвищену зарплату лікарям та середньому медперсоналу за січень? Вдасться. Уже б виплатили, однак кошти від НСЗУ наразі не надійшли. Аванс медперсонал отримав з того, що було у нас в залишку з минулого року. Все! Більше інформації по телефону не надаю, мав гіркий досвід. Приходьте в лікарню – поговоримо.

Олександра Косовець, директорка КНП “Городенківська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування”:

У нас щодо виплати підвищених запралат за січень не було жодних проблем. Аванс і заробітну плату люди отримали  повністю. З нашого резервного фонду. Щоправда, був певний відтік кадрів. Як підуть справи далі, не хочу завчасно переживати. У будь-якому випадку будемо виконувати постанову  Кабміну, яка передбачила підвищення базової заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності.

Роман Сендецький, генеральний директор КНП “Тисменицька міська лікарня”:

НСЗУ профінансувала нам тільки підвищену зарплату для працівників “первинки” і вони вже гроші отримали. Щодо решти колективу, то договір з нами Національна служба здров’я України ще не підписала, як і з багатьма іншими лікарнями країни. Чекаємо. Як тільки кошти надійдуть, лікарі та медичні працівники середньої ланки отримають вищу заробітну плата.

… Ось такі кометарі. Головні лікарі надавали їх неохоче, що, мабуть, свідчить про одне: фінансова складова наразі не відповідає хорошій ідеї – дати медикам за роботу більше, ніж раніше.

Тим часом заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко закликав медпрацівників України повідомляти про факти невиплати підвищеної зарплати.

” В багатьох закладах лікарям та молодшому медичному персоналу за січень нараховано нову базову заробітну плату. На центральному рівні зроблено все необхідне, проте в регіонах ще є над чим працювати. Надходить багато звернень з областей, що головні лікарі примушують медиків переходити на неповні ставки. Це неприпустимо!»,відзначив Тимошенко в Facebook.

Чиновник також повідомив, що вчора під час селекторної наради чітко окреслив для всіх керівників регіонів, що люди не мають відчувати незручності через недоліки роботи на місцях.

За словами Тимошенка, міністр охорони здоров’я вже перевіряє особисто ситуацію в лікарнях по країні.

«Звертаюсь до всіх лікарів та медичних працівників, якщо ви не отримали підвищену зарплату або вас примушують перейти на неповну ставку, будь ласка, пишіть мені в особисті повідомлення, зазначайте заклад та населений пункт, де не виконали доручення Президента України. Обіцяю, що жодне звернення не залишиться без уваги», – запевнив заступник глави ОП.

Раніше глава МОЗ Віктор Ляшко заявив про те, що медичні працівники, які у січні отримали стандартний аванс, отримають усі необхідні надбавки наприкінці місяця разом із заробітною платою.

ДОВІДКОВО: НСЗУ — центральний орган виконавчої влади України, розпорядник бюджетних коштів, реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій (тобто виконує вимоги, поставлені КМУ та МОЗ України).

НСЗУ аналізує та прогнозує потреби населення у медичних послугах, є замовником медичних послуг та відповідає за стратегічні їх закупівлі за Програмою медичних гарантій.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено