Івано-Франківськ

На Прикарпатті крадуть електроенергію: викрили понад 700 випадків

За словами енергетиків, недобросовісними клієнтами є люди далеко не бідні, для яких уникнути плати – спортивний інтерес, а не потреба.

2a8abf07fafe08cf27c4b31e2f667920

У 2021 році спеціалісти АТ «Прикарпаттяобленерго» провели 2221 рейдову перевірку і викрили 790 випадків крадіжок електроенергії. Зокрема:

  • 369 випадків самовільного безоблікового підключення електроустановок споживача до електричної мережі;
  • 215 випадків пошкодження або відсутності пломби;
  • 16 випадків – втручання в роботу засобу вимірювальної техніки електроенергії внаслідок впливу на засіб обліку високочастотним випромінювачем.

Тепер злодіям доведеться відшкодувати вартість близько 2 967 тис. кВт*год на суму 11  мільйонів гривень, пише ПІК з посиланням на сайт «Прикарпаттяобленерго».

«У нас є необхідне спецобладнання, яке показує «зайві» сигнали, шуми тощо на відстані навіть до 12 кілометрів. Деякі крадіжки допомагає виявити Український державний центр радіочастот. Крім того, періодично лічильники знімають на повірку, під час якої можуть виявити сліди від магнітів, вбудовані предмети, втручання в конструкцію приладу обліку. І нехай інколи фіксація цих злочинів займає час – приховати їх не вийде», – розповідає начальник відділу аналізу та енергоаудиту Антон Медвідь.

Енергетики, знаючи хитрі методи крадіїв, завжди працюють на випередження, щоразу оновлюють спецтехніку, яка допомагає виявляти крадіжки, підсилюють підрозділи фаховими і грамотними фахівцями. Тому, на думку енергетиків, є хибною думка, що крадіжка електроенергії є вигідним рішенням.  І факти цьому підтвердження:

  • 5-10 тисяч крадій тратить, щоб придбати супер-пристрій, а потім, коли виявляють крадіжку, ще сплачує вартість вкраденого за збільшеним втричі тарифом. А ще варто нагадати про статтю 188-1 Кримінального кодексу, яка за викрадення електричної енергії передбачає позбавлення волі до трьох років.

Крадіїв електроенергії чекають також «темні часи»: у випадку виявлення фактів крадіжки електроенергії працівники розподільної компанії мають право також припинити електропостачання. Процедура довготривала: на підставі акту, відбувається обчислення розміру завданих збитків відповідно до розділу 8 Правил роздрібного ринку електричної енергії. Суми можуть сягати десятків тисяч гривень. Щодо відновлення електропостачання споживачу, то воно здійснюється уже після після усунення порушень, оплати ним завданих збитків та витрат на повторне підключення.

Енергетики наголошують, крадіжка електроенергії – це саме той випадок, коли скупий платить більше. Ці люди тим самим обкрадають своїх сусідів, адже позаоблікове споживання має негативний вплив на стан мереж. В компанії закликають використовувати електроенергію без крадіжок і цим вберегти себе від зайвих витрат, адже для інспекторів виявлення нечесного споживання – це лише питання часу.

“Виявили крадіжку? Повідомте інформацію анонімним «телефоном довіри» – (0342) 59-45-45”, – кажуть у «Прикарпаттяобленерго».

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено