Івано-Франківськ

На Прикарпатті 85 лікарень спромоглися виплатити підвищену зарплату медикам

Ще не всі лікарні уклали договори з НСЗУ.

Сьогодні, 15 лютого, відбулася нарада голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук з керівниками структурних підрозділів ОДА та головами районів і міст. З-поміж інших актуальних питань розглянули проблематику з виплати підвищеної зарплати медикам, повідомляє ПІК.

Йшлося про виконання постанови уряду, стосовно оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я.  Згідно з постановою, з 1 січня 2022 року зарплата на рівні 20 тисяч – для лікарів та 13,5 – для середнього медперсоналу.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Дзьомбак доповів стосовно виплат заробітної плати медикам в Івано-Франківській області.

 “На січень місяць 2022 з обласного та місцевих бюджетів передбачили спрямувати 102 мільйони 789 тисяч гривень для оплати праці працівникам медичних закладів. Станом на 10 лютого спрямовано 103 мільйони 999 тисяч гривень для оплати зарплати медпрацівникам з обласного, місцевого бюджетів, із залишків фінансового ресурсу з минулого року тощо“, – зазначив Дзьомбак.

Чиновник сказав, що наразі важко аналізувати наскільки виплачена плата за січень і таким чином прогнозувати, що може очікувати до завершення року.

“За січень зі 120 медичних закладів, 85 виплатили стовідсоткову заробітну плату відповідну до постанови. 23 лікарні  – частково (це 40-60 % від зазначеної суми), 12 закладів виплатили зарплату в межах від 0 до 12%”, – зазначив Дзьомбак.

Хто не виплатив та чому?

На даний час, ще не всі медичні заклади підписали договори з НСЗУ, тому їм доводиться залучати кошти із фінансових резервів.

“Є заклади, які майже не виплатили підвищену заробітну плату. Це: Рогатинська ЦРЛ, Прикарпатський обласний центр психічного здоров’я, Івано-Франківський спеціалізований заклад з надання психіатричної допомоги, Верховинська багатопрофільна лікарня, Яблунівська лікарня, Яремчанська ЦМЛ і Косівська ЦРЛ. Ці всі заклади очікують надходження коштів за договорами НСЗУ на суму 27 590,6 тис.гривень“, – зазначив Дзьомбак.

Дзьомбак підсумував, що постанова виконується та додав:

“Якщо медичні заклади повідомлять, що їм не вистачає коштів і нададуть відповідні документи, які це підтвердять, ми допрацюємо механізми і надамо допомогу, щоб заклад був спроможний виплачувати заробітну плату медикам на відповідному рівні”. 

До слова, ПІК вже зверталася за коментарями до керівників кількох лікарень Прикарпаття щодо спроможності виплати підвищеної зарплати медикам. Що розповіли керівники – читайте тут.

Довідково: НСЗУ — центральний орган виконавчої влади України, розпорядник бюджетних коштів, реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій (тобто виконує вимоги, поставлені КМУ та МОЗ України).

НСЗУ аналізує та прогнозує потреби населення у медичних послугах, є замовником медичних послуг та відповідає за стратегічні їх закупівлі за Програмою медичних гарантій.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено