Івано-Франківськ

Символ міста: як 27 років тому з’явився сучасний герб Івано-Франківська

Переможцем конкурсу на найкращий проєкт герба, великого герба і хоругви став відомий на всю Україну 35-літній художник-графік Іван Марчук.

Gerby Stanyslavova scaled

Наданий королем у 1663 році, герб Станиславова (нині – Франківська) видозмінювався перезатверджувався не менше п’яти разів: у 1790, близько 1897, 1938, 1986 і 1995 роках.

Відповідно до цих видозмін у міській геральдиці Станиславова можна виділити п’ять періодів, кожен з яких розпочинається узаконенням міського герба органами самоврядування і тривав до ухвалення нового символу.

Створення та доопрацювання 

Рішенням Івано-Франківського міськвиконкому в травні 1990 оголошено конкурс на найкращий проєкт нового герба міста. Переможцеві міськвиконком обіцяв виплатити премію 1500 крб. Умови конкурсу не обмежували пошукачів певними геральдичними фігурами чи символами, які обов’язково мали б бути зображені на гербі міста.

1 грудня 1993 15-та сесія Івано-Франківської міської Ради народних депутатів затвердила ухвалу «Про герб міста Івано-Франківська». Було схвалено проєкт І. Марчука з фортечною брамою і архангелом Михаїлом. Однак представники Українського геральдичного товариства відшукали в цьому проєкті кілька помилок. До того ж не було досягнуто згоди з виготовлення ескізів проєктів великого герба і прапора міста Івано-Франківська. Тож робота над остаточним варіантом тривала.

Навесні 1994 перед святкуванням дня міста сесія Івано-Франківської міської Ради ухвалила рішення взяти за основу нового герба міста поданий ще у 1992 р. і доопрацьований проєкт художника І. Марчука. Виглядав він тоді так:

На блакитному гербовому полі у ренесансному щиті, окантованому золотою смужкою, зображений потужний фортечний мур з тесаного каменю кольору пісковику з трьома бланкованими вежами, в кожній з яких по одній бійниці. Арка воріт акцентована рустованим архівольтом. Вгорі над брамою та на баштах — по два вікна. В абрисах відчиненої брами на блакитному тлі у білих шатах бачимо архангела Михаїла, який тримає в праві руці нахилений меч, а лівою опирається на щит золотої барви. Герб увінчаний міською короною.

Ivano Frankivsk COA

17 лютого 1995 міська Рада остаточно затвердила проєкт.

1 квітня 1995 згідно з ухвалою міської ради новий герб з’явився у залі засідань міськради, на фасадах її будинків, головпоштамту, вокзалів, аеропорту й на вказівних знаках при в’їзді до міста. Переможцем конкурсу на найкращий проєкт герба, великого герба і хоругви м. Івано-Франківська став відомий на всю Україну 35-літній художник-графік Іван Марчук (1960 р.н.), який три з половиною роки працював над проєктом і виконав біля сотні ескізів.

Особливості герба

В іспанському щиті в лазуровому полі — срібна міська брама з золотими відчиненими воротами і трьома рівновисокими вежами, кожна з яких завершена трьома зубцями і має по п’ять бійниць. В отворі брами стоїть архистратиг Михаїл з опущеними крилами і піднятим мечем у правій руці та щитом у лівій. Щит увінчаний золотою міською короною з трьома вежами.

Великий герб містить містить зображення малого герба, увінчаного срібною міською короною, обабіч щит підтримують дві сірі короновані галки з розпростертими крильми.

Ivano Frankivsk Coat of Arms

У гербі використано як головну геральдичну фігуру фортечну стіну з трьома вежами і відкритою брамою. Фортечна брама символізує створення міста як форпосту проти нападу ворога. Її змодифіковано з копії герба Станиславова (1663 р.). Допоміжну геральдичну фігуру — покровителя і захисника міста архангела Михаїла поміщено у відкритій брамі фортечної стіни. Вона ніби охороняє вхід до міста. Кам’яна корона над щитом засвідчує, що Івано-Франківськ належить до європейських міст, покровителькою яких вважалася грецька богиня Тіхе. Щитотримачі — чорні галки з коронами символізують Галицьку землю, на терені якої виникла фортеця Станиславів.

За матеріалами книги «Герби Івано-Франківська (Станиславова)»  (З. Федунків)

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено