Івано-Франківськ

Як пояснити дітям, що в Україні – війна: розповідає франківська психологиня

Головне правило: спокійні батьки — спокійні діти.

20220221225850 2832 scaled

Франківська психологиня Галина Ляльчук розповіла, як правильно пояснити дитині, що в Україні почалася війна, і не розбурхати у неї паніку, пише ПІК.

“Для маленьких дітей важливий тактильний контакт. Дітям дошкільного віку важливо знати, що мама й тато поруч і вони завжди допоможуть та попіклуються про те, аби все було добре”,каже психологиня.

Також дітей можна відволікти цікавими історіями та іграми.

“Можна навіть вчити вірші, або співати — так «виштовхується» страх і негативні емоції. Це — прості та рятівні для дитячої психіки вправи. Головне правило: спокійні батьки — спокійні діти”, – каже Галина Ляльчук.

Але навіть маленьким дітям не треба казати неправду. За словами пані Галини, треба просто пояснити їм — сирена — це звук, який означає, що варто потурбуватись про себе. Діти повинні відчувати своїх батьків поруч і це додаватиме їм впевненості.

Втім, якщо мова йде про школярів та підлітків, психологиня пояснює, що найперше треба говорити з ними про всі тривоги та сумніви.

“Не варто заперечувати небезпеку та знецінювати їх почуття страху. Просто визнайте, що ніхто не готовий до війни і всім нині незатишно. Але — говорити про все це треба спокійним голосом, адже діти — ваші союзники. Порадьтесь з ними, як і що робитиме ваша родина в разі загострення ситуації”, – підкреслює фахівець.

Вона також додає, що батьки повинні потурбуватись про інформаційну гігієну дітей: обмежити перегляд новин, не шукати «адреналін» у соцмережах. Стежити, щоб діти теж не зловживали токсичним контентом.

З підлітками і школярами можна обговорити план дій, щоб бути готовим на випадок, коли ви почули звук сирени і йдете у сховище.

Начальниця відділу ювенальної превенції Нацполіції в Івано-Франківській області Алла Бойчук подає батькам приклад того, як потрібно розмовляти з дитиною:

“Сказати: “Зараз дуже складна ситуація. Сталося те, чого ми побоювалися. І нам важливо бути дуже зібраними та допомагати один одному.  Армія зараз робить усе можливе, щоб ми були у безпеці. Ми можемо чути страшні звуки, довкола люди можуть боятися. Можливо, нам потрібно буде перейти у безпечніше місце. Які речі іграшки ти хотів би взяти з собою? Ти пам’ятаєш, що зараз дуже важливо робити те, що я говорю. Мені самій страшно. Але я впевнена, що ми впораємося. І наша армія зараз нас боронить.””

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено