Івано-Франківськ

Письменники Прикарпаття розповіли, що роблять у час війни (ФОТО)

Авторитетна думка: сподіватися треба не на прозріння росіян, а на себе та цивілізований світ.

doqbehb scaled

Сьогодні, 3 березня — Всесвітній день письменника. Його відзначають за рішенням 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року. У цей день в Україні відбувалися зустрічі літераторів, презентації нових книг, спільні читання, флешмоби, вручення різноманітних премій та відзначень. Цьогоріч, на жаль, …війна.

Журналістка ПІК розпитала прикарпатських письменників, що вони зараз роблять для перемоги, як допомагають країні, чи могли б говорити про припинення війни з російськими, тепер вже колишніми, колегами по перу?

З ворогами не розмовляють

274812981 453520456555387 7649083267902841601 n

Ольга ДЕРКАЧОВА: письменниця, авторка багатьох прозових і наукових книг, докторка філологічних наук, професорка  кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, членкиня Національних спілок письменників та журналістів України, нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня:

— Що я роблю? Та власне, розмовляючи з вами по телефону, плету маскувальну сітку для наших воїнів. У цей непростий час немає якихось рецептів, чи правил, хто що має робити.

Кожен, в тому числі письменники та письменниці, добре відчувають, де вони будуть якнайбільше корисні та потрібні: хто допомагатиме волонтерам, хто буде розвозити допомогу, хто зможе прихистити біженців, плести сітки, готувати їжу, розповідати ПРАВДУ ПРО ВІЙНУ.

А ще варто залишатися в Україні, бути з рідними, друзями, сусідами, читачами, підтримувати їх, таким чином наближаючи перемогу.  Однозначно не треба ховатися, мовчати, сумувати, плакати, чи сидіти склавши руки. Адже українські письменники у дуже важкі для країни часи піднімалися на боротьбу і вели за собою інших, якщо не фізично, то своїми творами.

До своїх вже, добре ви кажете, колишніх друзів по перу з Росії не варто звертатися. І не варто звертатися ще з 2014 року, бо вони мовчали,  бачачи вторгнення на Донбас, захоплення Криму. Тепер перемовини з росіянами повинні бути на відстані автоматної черги.

Українцям не варто нікого ні в чому переконувати, у нас нема на це часу, бо треба  захищати свою землю. Зрештою, російські письменники, які справді хочуть дізнатися правду та виступити проти свого режиму, мають достатньо ресурсів, хоча б в Інтернеті. Проте вони часто не хочуть знати правду, а слухають, дивляться та читають свої пропагандистські брехливі ЗМІ і підтримують політику агресії. Отож, з ворогами не розмовляють.

Я дуже чекаю справжню весну

274968771 707472840246133 616724668269413031 n

Марія МИКИЦЕЙ: авторка поетичних та прозових книг, учасниця міжнародних літературних фестивалів та поетичних читань:

— Зараз письменники, як і всі українці  роблять все, щоб пришвидшити перемогу над російським ворогом. Багато з них поповнили ряди ЗСУ і зі зброєю в руках боронять нашу землю, відстоюють право жити у вільній незалежній Україні.  Хтось знайшов себе у волонтерській діяльності   – у різноманітних соціальних, перекладацьких та освітніх проєктах, хтось турбується про рідних та друзів.

Щодо писання, то попри те, що ідей є багато, писати зараз мені складно, бо для цього треба абстрагуватися від реальності, аби цілком зануритися у текст, а зараз абстрагуватися неможливо.

Тому я не пишу, а постійно стежу за тим, що робиться в Україні та за її межами, інформацію беру лише з офіційних джерел. Також спілкуюся з друзями; опікуюся, наскільки це можливо, родиною своїх знайомих-киян та дружиною свого брата, який сам і його два  сини зараз перебувають у лавах ЗСУ; ріжу тканину на маскувальні сітки.

А ще я почала в’язати на спицях, чого не робила років зо 20 і згадую свої навички гри в шахи. Це те, що мене заспокоює. Хочу сказати, що я дуже чекаю справжню весну, спостерігаю, як зацвітають перші квіти, і вірю, що разом з ними — зацвіте, відродиться і більше ніколи не зазнає лиха моя Україна.

Із росіянами я особисто і десятки моїх друзів письменників і письменниць розмовляти ні про що не збираємося. Між нашими країнами війна. Крапка!

Я радий, що українці об’єдналися. Це диво!

274853162 3134708276789302 2931674714672292903 n scaled

Василь ДОБРЯНСЬКИЙ,  письменник, журналіст, автор детективних історичних романів, громадський та політичний діяч, володар українських та міжнародних премій і відзнак за історичні детективи:

— Війна це про країну і про особисте. Адже в мене щойно вийшла третя книга з трилогії «Скриня для гетьмана» про часи Скропадського (1918 рік). Наклад книги ще в Харкові, у видавництві КСД, під обстрілами російських градів. Це нагадує мені події столітньої давності, коли повставала Українська держава: брехня попів-чорносотенців, ненависть Москви до України, штучно створена Криворізька республіка. Історія іноді насміхається над живими, які не засвоюють її уроків.

Сьогодні я радий, що українці об’єдналися. Це диво! Об’єднані — ми непереможні. Може це заголосно сказано, але є в цьому об’єднанні і велика частка творчої праці українських письменників. На жаль, для участі в теробороні чи у війську в мене вже не той вік. Тому роблю, що можу. Як  письменник я зараз на інформаційному фронті, піднімаю дух українців. І я та мільйони моїх земляків віримо, що переможемо, а  Москва упаде.

Чи варто розмовляти з росіянами взагалі, а не лише з письменниками, — не варто. У мене там є родичі. Вони телефонують та хочуть дізнатися, що відбувається в Україні, бо сидять в пропагандистській телебульбашці. Проте сподіватися, що росіяни повстануть проти Путіна, на жаль, марно. Це божевільний диктатор, якого, до речі, підтримують, насправді більшість жителів ворожої країни.

Історичний досвід показує, що московіти не відступлять, допоки добре не зацідити їм по зубах. Тому вважаю, що полонених не слід відпускати до матерів, а варто закликати їх приїхати сюди, щоби вони побачили, що наробили їхні діти-варвари в Харкові, Києві, Маріуполі, Чернігові. Сподіватися треба не на прозріння росіян, а  на себе та цивілізований світ.

Думки письменників зібрала

Сабіна Ружицька.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено