Івано-Франківськ

Втеча від війни: які країни світу приймають біженців з України

Триває уже дев'ятий день, як російські окупанти вторглися на територію України.

bizhentsi 1

Російська агресія не має меж і ворог обстрілює навіть житлові будинки. Щоб врятувати себе та своїх рідних, а перш за все дітей, від смерті, багато українців полишають свої домівки та виїжджають за кордон у пошуках притулку. І українцям уже надає прихисток низка країн Європи та за океаном.

Нараз 11 країн готові приймати біженців з України, пише ПІК.

Куди можуть їхати українці

Польща

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінскі заявив, що Польща готова приймати стільки громадян, скільки буде на її на кордонах. Водночас у приймальних пунктах українців забезпечують харчуванням та медичним обслуговуванням.

Кордон можна перетнути без закордонного паспорта та сертифіката вакцинації.

Всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні за посиланням.

Словаччина

У МВС Словаччини також підкреслили, що країна готова прийняти всіх громадян, які тікають від війни. Водночас в’їзд дозволять навіть громадянам без дійсного паспорта. Проте це буде можливо лише після індивідуального спілкування з прикордонниками.

А поки люди очікують у чергах, аби перетнути кордон, їм допомагають волонтери. Допомагають харчами, навіть підгузками для маленьких дітей.

В країні обіцяють, що всі українці отримають притулок і дозвіл на роботу. Уряд також фінансово підтримає всіх людей, що надають житло біженцям.

Угорщина

Щоб виїхати до Угорщини, потрібно взяти з собою хоча б мінімальний перелік документів, які дадуть змогу встановити особу та особу дітей, а також документи, які зможуть довести ваші родинні зв’язки з неповнолітніми, які слідують без супроводу хоча б одного з батьків, а з іншими родичами.

Угорщина створює центри для біженців. Шість центрів допомоги почали працювати з понеділка, 28 лютого, вздовж кордону з Україною.

За посиланням карта, на якій червоним позначені пункти допомоги, де можна відпочити, а синім, де приймають на ніч. Проте, варто зауважити, що Угорщина виступає проти спільних правил ЄС щодо надання захисту українцям.

Молдова

Президент Мая Санду також заявила про готовність Молдови надавати допомогу українцям.

КПП на спільному кордоні працюють у посиленому режимі.

Тим українцям, хто перетне кордон з Молдовою, безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу, харчування від компанії Pegas та ін. Банкомати від банку Maib не будуть брати комісію по операціях з українських карт.

Чехія

Для в’їзду до Чехії достатньо лише біометричного паспорта. Діти можуть приїздити без паспортів тільки зі свідоцтвом про народження, підійде навіть табель зі школи.

Тим, хто шукає житло чи потрібно вирішити проблеми з документами, звертайтеся на гарячу лінію за телефоном +420 974 801 802 або електронною поштою: ukrajina@mvcr.cz.

Користувачі мобільних операторів T-Mobile і Vodafone CZ можуть безкоштовно телефонувати з Чехії на всі номери українських операторів.

Також всі власники закордонного паспорту України мають право на безплатний проїзд у всіх потягах «Чеської залізниці».

Чехія також готує урядові будівлі, готелі та приватні будинки для розміщення біженців. Прага готова відкрити футбольний стадіон Страгов, щоб надати тимчасове житло нужденним українцям.

Доступні пропозиції поселення за посиланням.

Естонія

Естонія також дозволила громадянам України залишатися у країні після закінчення дії візи. Про це заявив генеральний директор Департаменту поліції та прикордонної охорони Ельмар Вахер.

Ірландія

Ірландія екстрено скасовує візовий режим для українців, які в’їжджатимуть до країни. Про це повідомила міністр юстиції Хелен Макенті.

США

Крім того, США також готові прийняти українських біженців. Проте, як вважає речниця Білого дому Джен Псакі, більшість з них осядуть у країнах ЄС.

Не лише готовністю прийняти біженців, а й гострою критикою відреагували західні партнери на напад Росії на Україну. Обговорюються різноманітні санкції.

Румунія

Наразі громадяни України можуть в’їжджати до Румунії за біометричним чи простим паспортом у пунктах перетину кордону. Ті, хто просить притулку, також можуть в’їхати з іншою формою ідентифікації, включаючи національні посвідчення особи та свідоцтва про народження.

Документ може бути продемонстрований будь-яким іноземним громадянином у пункті перетину кордону.

Громадяни України також можуть в’їжджати без документів на підставі заяви особи, з гуманітарних причин.

Волонтери зібрали інформацію про черги у пунктах переходу та оновлюють її. Вся інформація доступна у файлі за посиланням.

А громадські організації та місцевих волонтерів, готових допомагати біженцям з України в Румунії — можна шукати у цій групі Romania Insider.

Ісландія

Рейк’явік вирішив надати пріоритет українцям, які подають заяви на надання притулку.

Велика Британія

Візові правила були пом’якшені для найближчих родичів українців, які мешкають у Великій Британії. Це означає, що українські члени сімей британських громадян можуть подавати заяву на отримання сімейної міграційної візи безоплатно.

Раніше це поширювалося на подружжя або громадянських партнерів, які перебувають у шлюбі не менше двох років, дітей віком до 18 років, батьків, якщо онукові ще не виповнилося 18 років, та дорослих родичів, які є опікунами.

Тепер уряд Сполученого Королівства розширив цю норму, включивши до неї всіх, хто є дорослим батьком, бабусею чи дідусем, дитиною старше 18 років або братом чи сестрою громадянина України, який проживає у Великій Британії. Проте тим, хто не має родичів у країні, як і раніше не дозволять в’їхати в країну.

Новий маршрут візового спонсорства дасть змогу британським підприємствам привозити громадян України у Велику Британію.

Директива ЄС

Відповідно до постанови Євросоюзу, громадяни України, які шукають притулку у зв’язку з війною, можуть залишатися у країнах Європейського Союзу до трьох років без необхідності попередньо подавати прохання щодо надання притулку.

Йдеться про такі країни, як: Бельгія, Швейцарія, Фінляндія, Німеччина, Чехія, Австрія, Словенія, Хорватія, Болгарія, Греція, Італія, Франція, Іспанія, Португалія, Латвія, Литва, Естонія, Ірландія.

Інформацію взято з ресурсу “Факти” та з відкритих джерел

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено