Івано-Франківськ

У Ямниці на Прикарпатті відзначають 100-ліття окружного провідника ОУН (ФОТО)

Вшанували провідника ОУН Коломийщини та Буковини Василя Савчака на псевдо "Сталь".

IMG 4052 768x481 1

У Ямниці, сьогодні, 23 березня відбувся великий патріотичний захід з нагоди 100-річчя від Дня народження великого патріота ямницької землі, окружного провідника ОУН Коломийщини та Буковини Василя Савчака – “Сталя”, повідомляють на сайті Ямницької територіальної громади, пише ПІК.

IMG 4026 768x512 1

Вшанували легендарного ямничанина біля пам’ятника герою, де люди спільно помолилися і віддали йому належну шану.

“Митрофорний протоієрей о. Богдан Курилів та о. Ярослав Рожак у спільній з усіма молитві пом’янули душу відважного патріота Василя Савчака, котрий віддав життя во ім’я свободи української землі. Опісля біля монумента виступила представниця родини ямницького героя Ірина Савчак, яка розповіла про нелегкий життєвий шлях та саму особистість легендарного “Сталя”, його нескореність, величезну силу духу й ентузіазм, з яким герой йшов у бій во ім’я рідної Батьківщини”, – йдеться у повідомленні.

IMG 4039 scaled

У заході взяли участь мешканці громади, сільський голова Роман Крутий, секретар сільської ради Юрій Проценко, заступник голови Микола Зелінський, депутат обласної ради Роман Ткач, працівники апарату сільської ради, духовенство, працівники освіти, культури та медицини, історик-краєзнавець Ігор Дейчаківський, ветерани ОУН-УПА. До пам’ятного постамента було покладено квіти та запалено свічі.

IMG 4009 768x512 1

Нагадаємо, що Василь Савчак героїчно загинув у 1950 році на Косівщині. Чекісти блокували повстанців під час їх наради. 

Родину  Савчака, як і багато інших українських сімей, чиї сини і дочки пішли в ОУН і УПА, радянська влада виселила до Сибіру. Його дружина, керівник референтури пропаганди Коломийського окружного проводу ОУН «Леся», перебувала з ним у підпіллі і загинула під час однієї з операцій МГБ з серпня 1947 року  в селі Нижній Вербіж на Коломийщині. 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено