Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Коли Україна може звільнити тимчасово окуповані міста

Наразі Україна тимчасово вратила контроль над Херсоном, Мелітополем, Волновахою, в блокаді перебуває Маріуполь...

630 360 1646584437 782

Як швидко Україна зможе повернути всі захоплені Росією території? Якщо не зробити цього найближчим часом, чи стане звільнення складнішою задачею? Експертні оцінки зібрали на Радіо Свобода, пише ПІК.

Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив 28 березня, що Росія переносить зусилля на Донбас та відводить війська від Києва та Чернігова. Генеральний штаб ЗСУ розцінив це як блеф.

Більшість  військових експертів погоджуються, що сприймати цей відступ як стратегічний – не варто. Дійсно, через серйозні втрати Росія тепер намагається сконцентрувати свої сили на Донбасі. Але не йдеться про зміну її стратегічної цілі – знищення України.

Наразі Україна тимчасово втратила контроль над Херсоном, Мелітополем, Волновахою, в блокаді перебуває Маріуполь…

Путін дав Шойгу і Герасимову останній шанс

214636 scaled

Військовий аналітик Сергій Грабський (на фото) в ефірі Hromadske сказав, що Росія переходить від паралельного виконання задач (яке виявилось для неї згубним) до послідовного. Мета знищення України та української нації не полишена: зараз Путін планує спершу атакувати на Донбасі, а потім таки втягнути в наступ Білорусь і повернутися до атак на Київ.

Сергій Грабський:

«Природно, що після понесених втрат вони змушені реконфігурувати свої бойові порядки, відводити якісь частини, але жодним чином не йдеться про скорочення військ. Вони можуть відійти, але жодним чином вони не полишають своїх намагань захопити Київ. Спочатку планують знищити наше угруповання на Донбасі, потім окупувати лівобрежні регіони, потім примусити використати білоруський ресурс для наступу на нас та на фіналі вийти на кордони з Польщею. Такі в них плани».

Ці заяви є виправданням Шойгу і Герасимова перед Путіним за те, що Росія не досягла результатів на київському оперативному напрямку, сказав в ефірі Радіо Донбас.Реалії колишній замначальника Генштабу України Ігор Романенко (на фото):

bff07c3c 560d206a9fe714920feebab1eac94f58 scaled

«Для них це останній шанс. Шойгу розраховує на те, що треба якось викрутитися, показати, що будь-які результати, яких буде там досягнуто, це саме ті результати, які потрібні».

Додає еексперт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак:

news 1569225473 5d887b015311e

“Росія не змінила стратегічних цілей щодо контролю над Україною, але військовий естеблішмент Росії розписався в тому, що досягати широкого кола цілей у гібридній війні при використанні обмежених вил (Герасимов вважався геніальним творцем нового покоління воїн) – це все не працює. Все, що може російська військова машина, – це досягати локальних воєнних цілей, при чому методами 20-го століття: концентрацією сил і роботою артилерії та ракет по інфраструктурі. А проводити широку операцію вони не можуть».

Як звільняти тимчасово захоплені українські території

1569259027 0 85 2871 1701 1920x0 80 0 0 a6d27a3d5b2e7e175ab4427bd20ebb78 scaled

Прем’єр Британії Борис Джонсон хоче надати Україні «більш смертоносну» військову допомогу, пише The Times із посиланням на свої джерела.

За даними видання, начальник штабу оборони Великобританії повідомив британським міністрам, що війна в Україні стала більш «традиційною»: ЗСУ від стримування атак переходять до утримання позицій та контрударів.

31 березня міністр оборони Британії Бен Уоллес скликав конференцію донорів, щоб зібрати з союзників більше летальної зброї для України.

152899 ru

  • Звільнений від окупантів Ірпінь.

Збройні сили України можуть контратакувати, але… 

Немає сумнівів, що Збройні сили України можуть контратакувати, але для цього точно потрібно більше допомоги від партнерів, каже в ефірі Радіо Донбас.Реалії волонтер, офіцер запасу і голова БФ «Мир и КО» Мирослав Гай:

243507 scaled

«ЗСУ ведуть війну по дуже широкому фронту. ЗСУ на багато що спроможні: цей місяць показав, що вони є найпотужнішою армією в Європі. Для того, щоб нам закріпити цей успіх, потрібні, звісно, більші фінансові вливання в ЗСУ.

Щоб тримати більш широкий фронт і при цьому ще й проводити на ньому маневрені дії, потрібно більше особового складу. Потрібна більша допомога від наших західних партнерів»

Якими є шанси України на допомогу партнерів?

Директор програми «Північна Америка» Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв вважає, що високі: британці набагато більше, ніж інші союзники, розуміють, що віддавати Путіну будь-що (Крим, Донбас) немає сенсу, тому що він не зупиниться.

Позицію Бориса Джонсона щодо подомоги Україні підтримує і опозиція, і, за соціологічними опитуваннями, близько 75% громадян. У проміжному звіті з безпеки Британії головною загрозою названо розширення міжнародних автократій і диктатур, пояснює Краєв:

«На відміну від США, там у першу чергу названа Росія. Тобто Британія сприймає Росію як ключову загрозу. Вони цю логіку, як каже сам Джонсон, взяли з часів Другої світової війни, коли зрозуміли: якщо вони зараз не втрутяться, війна прийде на їхню територію”.

Інструктор навчає територіальну оборону Києва користуватись шведським ПТРК NLAW

  • Інструктор навчає територіальну оборону Києва користуватись шведським ПТРК NLAW

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак згоден, що для звільнення міст українській армії потрібні серйозні вливання союзників. Але закликає не дозволяти Кремлю заморожувати ситуацію на фронті під приводом мирних переговорів.

Відведення військ на чернігівському і київському напрямку військовий експерт називає однозначною інформаційно-психологічною спецоперацією, щоб розпорошити увагу, перегрупуватися і продовжити штурми Києва та інших українських міст.

Новий акцент у стратегії України

Badrak ussi

Валентин Бадрак:

“Акцент потрібно тримати не на минулому (як Україні вдалося витримати перший удар), а на майбутньому: як витіснити російські війська з української території. Ситуація виглядає так, що російське угруповання та сили оборони України є приблизно рівними за кількістю та якістю особового складу, однак Росія має перевагу в озброєнні й техніці та підтримує наступ ракетними і авіаційними ударами. Тому для контратаки потрібні технологічні переваги, а це не просто танки і літаки, а серйозні системи озброєнь для системних атак: потужна артилерія, оперативно-тактичні та стратегічні безпілотники й більш потужні системи ППО“.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено