Івано-Франківськ

Робота і зарплата під час війни: можуть не відпустити і можуть звільнити

За законом військового часу максимальна тривалість робочих годин на тиждень збільшена від 40 до 60 годин.

870x489 0x6 detail crop b5c6f7634f4dddb7b84c616558230219d980c0c2abb53348d6693d709b3f0031 scaled

В Україні ще з 24 березня вступив у силу закон про працю під час воєнного стану, який визначає нові правила роботи. Юристка Ірина Власюк розповіла, як зміниться трудове життя українців, скільки доведеться працювати та що може бути із зарплатами, пише ПІК.

Робочий час: зміни

Відтепер максимальна тривалість робочих годин на тиждень збільшена від 40 до 60 годин. Час початку і закінчення зміни визначається роботодавцем.

Робочий тиждень може змінитися, замість 5 робочих днів може бути 6. Час понаднормової роботи стає необмеженим.

Вихідні

Замість двох щотижневих вихідних буде один, а працівників можна залучати до роботи навіть у вихідні.

Під час державних свят вихідні скасовуються — свята стають робочими днями. Працівникам об’єктів критичної інфраструктури роботодавець може відмовити у відпустці, окрім декретної.

Оплата праці

Якщо твоє місце роботи опинилося у зоні бойових дій або воно не в змозі продовжувати роботу, то роботодавець не несе відповідальності за невиплату чи невчасну виплату зарплатні.

Після відновлення роботи роботодавець зобов’язаний виплатити працівнику нараховані кошти, якщо це не вдалося зробити раніше.

Якщо об’єктивно місце роботи не в змозі забезпечити своє подальше функціонування, то трудовий договір може бути розірвано до стабілізації ситуації.

Гарантійні виплати

Якщо продовжувати роботу не може ні підприємство, ні працівник, то гарантійні виплати та відшкодування заробітної плати буде здійснено коштом репарацій від РФ.

Коли причини, які заважали виконувати роботу, усунено та є змога продовжити роботу, роботодавець зобов’язаний забезпечити нею працівника й виплачувати зарплатню згідно з трудовим договором.

Роботодавець може зупинити дію окремих положень колективного трудового договору. Страйки заборонені.

Прийом на роботу

Випробувальний строк можна застосовувати до будь-якої категорії працівників.

Якщо працівник не може виконувати роботу через хворобу, евакуацію, відпустку або просто відсутній на місці роботи, то роботодавець має право замінити його.

З тими працівниками, які прийшли на заміну, керівництво в праві укладати нові строкові трудові договори. Тобто, повноцінно замінити відсутнього співробітника.

Звільнення

Працівник об’єктів критичної інфраструктури або залучений до суспільно-корисних робіт не можеш звільнитися за власною ініціативою. Навіть, якщо робота проходить в епіцентрі бойових дій.

Проте, якщо ваша робота не пов’язана з цією сферою, ви можете розірвати договір без двотижневого строку попередження. Відпрацьовувати 2 тижні не доведеться.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено