Івано-Франківськ

Нам тут добре і спокійно – кажуть українці здалека під час екскурсійного знайомства з Франківськом (ФОТО)

Багато переселених людей з задоволенням знайомляться з містом у товаристві з екскурсоводом-волонтеркою Ларисою Мончак.

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Гості Івано-Франківська на екскурсії містом

 

За час війни Івано-Франківськ гостинно прийняв тисячі родин з небезпечних територій України. Вони облаштувалися та виявили бажання ближче познайомитися з містом, яке стало для них другою домівкою на деякий час. І в цьому переселенцям щиро допомагає франківчанка Лариса Мончак.  До речі, веде діяльність екскурсвода на волонтерських засадах, інформує ПІК

Ми зустрілися з п.Ларисою біля Гуцульської кнайпи Мулярових, з якої якраз і починається цікава екскурсія живим, сучасним Івано-Франківськом.

278237391 3892732084285204 2470919536735475488 n scaled

278292352 3892731694285243 7684662859025933700 n scaled

Пані Ларисо, як виникла у вас ідея цих екскурсій і чи пов’язані вони з вашою професійною діяльністю?

Я б не сказала, що моя професійна діяльність тісно пов’язана з фахом екскурсовода, бо я займаюся літературною справою, веду літстудію “Перлина”. Але якось в розмові з власницею Гуцульської кнайпи Мулярових пані Іриною в нас виникла спільна ідея організувати проведення пізнавальних екскурсій Івано-Франківськом. Це було ще до війни, але якраз тепер ми втілили цей задум і почали знайомити з нашим містом всіх зацікавлених гостей.

– А чим найбільше цікавляться люди, коли ви розповідаєте їм про Франківськ?

– Звичайно, їм цікава історія заснування нашого міста, його розвитку. Але я в своїх подорожах вулицями  роблю  акценти на тому, чим місто живе на даний момент, щоб люди відчули його теперішню атмосферу і особливу, теплу енергетику. Показую відвідувачам наші цікавинки, улюблені і знакові місця, точки орієнтації, розповідаю актуальні історії, що з ними пов’язані. Це  такий своєрідний мікс з історичних дат і фак та живих розповідей про містян, які, власне, і творили історію Івано-Франківська.

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

На Площі Шептицького

Який же контингет ваших відвідувачів?

– Це люди і з Києва та Маріуполя, і з Харкова, і з Гостомеля, Ірпеня та Бучі. І хочу сказати, що мені дуже пощастило, бо мої екскурсії відвідують ті, хто цікавиться історією, культурою, мистецтвом, звичаями і традиціями. Тобто дуже освічені, інтелектуальні, небайдужі та інтелигентні люди. За весь час не було жодної конфліктної ситуації, тільки повне взаєморозуміння, співчуття та повага. І мені дуже приємно чути надзвичайно захоплені відгуки про наше місто, гостинність та емпатію франківців.

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Макет Ратуші у Бастіоні

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Франківська “сотка”

– Як вважаєте, чи є у наших гостей бажання залишитися у Франківську і будувати тут своє подальше життя?

– Ви знаєте, всі захоплюються містом, його красою та затишком, його гостинністю, комфортом для проживання та енергетикою, але одностайно говорять про своє найбільше бажання та мрію рповернутися до рідних домівок. І це зрозуміло, бо люди приїхали сюди, не запланувавши цікаві відпустки, а вимушено залишивши все найдорожче, що в них є у житті.

Після нашої бесіди екскурсовод повела групу гостей по затишних вуличках та цікавих місцях Франківська, показавши їм площу Ринок, знамениту стометрівку, місцеву Ратушу, театр кіно “Люм’єр”, Катедру, площу Шептицького та славнозвісний Бастіон.

Після двохгодинної прогулянки містом наш журналіст поцікавилася у приїжджих враженнями від екскурсії та Івано-Франківська.

Юля, м.Київ

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Киянка Юлія (друга ліворуч) з ріднею

Нам з дітьми у місті дуже добре і спокійно. А від цієї екскурсії враження найкращі, бо вона інформативна та пізнавальна і ми дізналися багато цікавих фактів про Франківськ. Тепер мріємо про те, щоб повернутися у ваше місто в мирний час і відвідати всі ті заходи і події, про які нам так яскраво розповіла Лариса.

Тетяна, с.Загвіздя Івано-Франківської області

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Місцева мешканка Тетяна ділиться враженнями

Я сама з Івано-Франківської області і у місті буваю досить часто. Але побачила коментарі у фейсбуці і вирішила відвідати екскурсію пані Лариси. Сьогодні я зрозуміла, скільки всього я не знаю про наше місто. Я його заново для себе відкрила, дякуючи сьогоднішній прогулянці.

Екскурсовод Лариса Мончак знайомить гостей міста з живим, сучасним Франківськом

Максим з Ірпеня вже втретє у Франківську

Взагалі-то, я вже не вперше у Франківську. Мав приємність відвідати його двічі. З першого разу я полюбив ваше затишне, чудове місто. Але у цей візит відкрив для себе нові його сторони і грані, подивився історичні пам’ятники, по-іншому прочитав його сторінки. Мені зараз тут комфортно і спокійно, завдячуючи чудовим людям, які нас зустріли.

Після екскурсії наші гості обмінялися контактами, бо вже встигли познайомитися  між собою і висловили спільне бажання прїхати сюди ще не раз у мирний час, щоб з задоволенням провести час у дружній компанії.

На екскурсії побувала Руслана Гочіяєва-Шевчук.

Фото автора

Читайте також

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено