Івано-Франківськ

Оцінка експерта: які промислові підприємства України знищила РФ за час війни (ФОТО, ВІДЕО)

Від окупантів постраджали понад тридцять, зокрема, унікальних промислових підприємств: не тільки на сході, але й у Львіській, Житомирській, Полтавській областях.

dbd1882d 9f5b6dd1a28cc469b19821490b1d79e7 1 scaled

За час війни Росія завдала непоправної шкоди економіці України та безпосередньо приватним інвесторам, знищивши багато потужних промислових підприємств, деякі з яких належать нерезидентам.

Такого висновку дійшли есперти InVenture Media – першого та найбільшого в Україні спеціалізованого медіа видання, що спеціалізується на ринку прямих інвестицій та венчурного капіталу.

ПІК пропонує своїм читачам ретельно ознайомитися з цим напрацюванням експертів, щоб розуміти, який економічний фундамет вибиває з-під України агресорка Росія.

Металургійний комбінат “Азовсталь”

Розташування: Донецька область, м. Маріуполь

Оцінна вартість: $1 444 млн

Завод «Азовсталь» у Маріуполі повністю знищено ворожими обстрілами.

“Азовсталь” розбомблений. Повністю. Дуже багато авіанальотів припало на “Азовсталь”, – зазначив заступник мера міста Сергій Орлов.

МК «Азовсталь» – один із лідерів Української металургії, високоефективне металургійне підприємство повного циклу – від виробництва коксу та агломерату, до виплавки сталі та випуску високоякісного плоского прокату, сортових та фасонних профілів. Підприємство входить до складу Металургійного дивізіону Групи “Метінвест”.

Авдіївський коксохімічний завод

Розташування: Донецька область, м. Авдіївка

Оцінна вартість: $343 млн

13 березня 2022 року п’ять снарядів реактивної системи залпового вогню «Град» впали на території «Авдіївського коксохімічного заводу». Руйнування отримали кілька виробничих цехів та трубопровід. Подачу опалення до Авдіївки припинили.

Авдіївський коксохімічний завод є найбільшим в Україні та Європі виробником коксової продукції для металургії, який постачає продукцію на українські підприємства, а також експортує за кордон. АКХЗ виробляє 30 видів коксової та хімічної продукції, основний з яких є кокс доменний. Підприємство входить до складу Металургійного дивізіону Групи “Метінвест”.

ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча»

Розташування: Донецька область, м. Маріуполь

Оцінна вартість: $1 893 млн

Російські війська щодня масовими обстрілами знищують металургійний комбінат Ілліча у Маріуполі, найбільше підприємство Донецької області, де працювали десятки тисяч людей.

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча виробляє гарячокатаний та холоднокатаний сталевий лист широкого сортаменту, у тому числі для суднобудування, нафтопровідні, бурильні, газо- та водопровідні труби. Комбінат є єдиним підприємством України, яке виробляє оцинкований лист та автомобільні балони для зріджених газів. Комбінат входить до гірничо-металургійної групи Метінвест Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Завод «Антонов»

Розташування: м. Київ

Оцінна вартість: $385 млн

14 березня 2022 року, у Києві російські війська обстріляли завод «Антонов». Усього було випущено три ракети. На заводі працювали рятувальники — гасили пожежу та розбирали завали після вибухів.

Серійний завод «Антонов» – державне підприємство авіаційної промисловості України, розташоване у м. Києві. На даний момент приєднано до АНТК ім. О. К. Антонова та перейменовано у Філію Державного підприємства АНТК ім. О. К. Антонова – серійний завод «АНТОНІВ». З 2010 року “Антонов” виробив лише 12 літаків, причому з 2014 лише дві одиниці, які фактично були зібрані в 2014 році.

Coca-Cola

Розташування: м. Київ, Велика Димерка, Броварський район, Київська область

Оцінна вартість: $150 млн

9 березня 2022 року під ворожий обстріл потрапив завод з виробництва напоїв компанії “Кока-Кола Беверіджіз Україна”.

Внаслідок обстрілу пошкоджено когенераційну установку – комплекс обладнання, що працює за способом комбінованого виробництва електричної та теплової енергії або перетворює скидний енергетичний потенціал технологічних процесів на електричну та теплову енергію.

Про постраждалих невідомо, співробітників заводу евакуювали ще першого дня війни.

В Україні Coca-Cola однією з перших міжнародних компаній виявила зацікавленість працювати на місцевому ринку. Компанія інвестує в економіку України із 1992 року. У 1998 році на повну потужність запрацював новий завод компанії “Кока-Кола Беверіджіз Україна”. Виробництво включає як вироби брендів Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite), так і бренди на українському ринку (Botaniq, Добрий), а також бренди інших іноземних компаній (Nestea).

ДП “Львівський державний авіаційно-ремонтний завод” (ЛГАРЗ)

Розташування: м. Львів

18 березня російські війська завдали авіаударів по ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод». Внаслідок кількох ударів ракет будівлі заводу знищено.

lviv zavod

Активну роботу заводу було завчасно зупинено, тому людських жертв не було. На місці працювали рятувальники та відповідні комунальні служби.

Згідно з повідомленням повітряного командування «Захід» Повітряних Сил Збройних Сил України, 6 крилатих ракет, ймовірно, Х-555, були випущені з акваторії Чорного моря. Дві ракети засобами зенітних ракетних військ знищено.

Львівський державний авіаційно-ремонтний завод (ЛДАРЗ) входить до складу державного концерну «Укроборонпром». Підприємство спеціалізується на ремонті літаків МіГ-21, МіГ-23, МіГ-27 всіх модифікацій та МіГ-29.

Кременчуцький нафтопереробний завод «Укртатнафта»

Розташування: Полтавська область, м. Кременчук

Оцінна вартість: $374 млн

2 квітня 2022 року російські війська зруйнували завод. Інфраструктуру підприємства знищено, у тому числі зруйновані склади паливно-мастильних матеріалів. Завод не працює. Рятувальники 38 годин гасили пожежу. На щастя, екологічної катастрофи немає, ДСНС контролює ситуацію.

npz kremen scaled

Кременчуцький нафтопереробний завод НПЗ є найбільшим підприємством з виробництва нафтопродуктів в Україні. До 2 квітня 2022 року був єдиним діючим нафтопереробним заводом України, який працював приблизно на 16% від проектної потужності, переробляючи близько 3 млн тонн нафти на рік.

Одеський нафтопереробний завод

Розташування: м. Одеса

Оцінна вартість: $171 млн

4 квітня 2022 року військові РФ завдали ракетних ударів по території Одеського нафтопереробного заводу та нафтосховищ в Одесі. Внаслідок удару знищено резервуари з пальним, пошкоджено господарські будівлі та газові комунікації.

odessa npz

Один громадянин госпіталізований до лікарні з пораненнями, інформація про загиблих – відсутня.

Одеський нафтопереробний завод – раніше четвертий за потужністю український нафтопереробний завод. У 2013 році 99,6% акцій ПАТ «Одеський НПЗ» було продано російському «Лукойлу» українському енергохолдингу ВЕТЕК (Східноєвропейська паливно-енергетична компанія») Сергію Курченку за $200 млн. З 2015 року підприємство перебуває зі станом банкрутства.

Лисичанський НПЗ – ЛІНІК

Розташування: Луганська область, Лисичанськ

Оцінна вартість: $116 млн

22 березня авіація російських окупантів завдала удару по нафтопереробному заводу. Виникла пожежа, яку погасили наряди ДСНС.

Лисичанський нафтопереробний завод (ЗАТ “ЛІНІК”) – другий за потужністю нафтопереробний завод України. Лисичанський НПЗ належить російській державній компанії “Роснефть” через кіпрську Rosneft SH Investments Limited (контролює 95,21% акцій).

Завод здатний щорічно переробляти 16 млн тонн нафти. Підприємство було збитковим до 2012 року, коли його вирішили закрити “на ремонт”. З того часу він так і не відновив роботу.

Лакофарбовий завод POLYSAN

Розташування: м. Суми

Оціночну вартість не повідомляють.

18 березня внаслідок артобстрілу стався спалах одноповерхової складської будівлі з лакофарбовою продукцією на площі понад 6 000 кв.м.

lakokras scaled

Компанія ТОВ «ВП «ПОЛІСАН» є одним із провідних виробників лакофарбових матеріалів на ринку України, діяльність якої розпочинається з 2003 року. Підприємство випускає широкий спектр алкідної та водно-дисперсійної фарби під торговими марками “Maxima”, “Farbex”, “Delfi” та “DekART”.

Українські енергетичні машини (Турбоатом)

Розташування: м. Харків

Оцінна вартість: $417 млн

31 березня 2022 року під масований обстріл російських окупантів потрапило підприємство “Українські енергетичні машини” (колишній “Турбоатом”). Внаслідок обстрілів було пошкоджено корпуси та обладнання, збитків поки не підраховано, постраждалих та загиблих немає.

Акціонерне товариство “Українські енергетичні машини”, донедавна АТ «Турбоатом», а за радянських часів Харківський турбогенераторний завод, Харківський турбінний завод – українське підприємство, що спеціалізується на випуску парових турбін для теплових електростанцій (ТЕС), атомних електростанцій (АЕС) та теплоелектроцентру (ТЕЦ); гідравлічних турбін для гідроелектростанцій (ГЕС) та гідроакумулюючих електростанцій (ГАЕС); газових турбін та парогазових установок (ПГУ) для ТЕС та іншого енергетичного обладнання.

Цегельний завод “Агробуд”

Розташування: Мала Токмачка, Оріхівський район, Запорізька область

Військові РФ завдали удару вертольотами (парами МІ-24) по цегельному заводу в Малій Токмачці.

Малотокмачанський цегельний завод ТОВ «Агробуд ЛТД» розташований на місці колишньої колонії німців менонітів, які осіли тут за наказом Великої імператриці Катерини II. Меноніти славилися своїм мистецтвом знаходження сировини та виготовлення цегли з нього. Саме вони принесли на сучасну територію України мистецтво випалювати цеглу (німецькою «zeigel», українською «кирпич») у кільцевих печах, застосовуючи при випалюванні місцевий вид палива — солома. Малотокмачанський цегельний завод випускає цеглу повнотілу рядову марку М100 методом пластичного формування. Проектна потужність заводу 3,5 млн штук на рік.

ПрАТ “Монделіс Україна”

Розташування: Тростянець, Сумська область

Оцінна вартість: $104 млн

На шоколадній фабриці “Монделіс Україна” знищено та розграбовано обладнання окупантами, зруйновано адмінбудівлю.

«Монделіс Україна» входить до групи компаній Mondelēz International — найбільшого у світі виробника шоколадної продукції, печива та цукерок, а також другого найбільшого у світі виробника жувальної гумки. Монделіс Україна реалізує свою продукцію під такими марками: “Ведмедик “Барні”, “Корона”, Milka, TUC, Picnic та інші.

Гостомельський скляний завод “Ветропак”

Розташування: Мала Токмачка, Оріхівський район, Запорізька область

Оціночна вартість: $92 млн

vetropack scaled

Внаслідок обстрілів у Гостомелі були зруйновані будівлі провідного українського підприємства з виготовлення та продажу склотари – ПрАТ «Ветропак Гостомельський Склозавод».

ПрАТ «Ветропак Гостомельський Склозавод» є одним із найбільших виробників скляної тари для харчових продуктів, напоїв та алкогольних виробів в Україні. Історія заводу починається 1912 року. З 2006 року завод належить холдингу Vetropack із головним офісом у м. Бюлах, Швейцарія. Завод був одним із найбільших бюджетоутворюючих підприємств Гостомелю, на ньому працювало понад 800 осіб.

ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект»

Розташування: м. Миколаїв

Оцінна вартість: $137 млн

13 березня 2022 року російські війська завдали ударів по заводу “Зоря”-“Машпроект”, який в результаті отримав серйозні пошкодження.

Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря” – “Машпроект” у Миколаєві було засновано у 1946 році. На заводі останнім часом виготовляли  техніку, призначену для кораблів різного класу. З 2019 року було чимало замовлень для Військово-Морських Сил Індії.

Рубіжанський картонно-тарний комбінат

Розташування: м. Рубіжне, Луганська область

Оцінна вартість: $82 млн

10 березня через обстріл російських військ сталося загоряння на Рубіжанському картонно-тарному комбінаті. Снаряди потрапили до папероробної машини №3 та гофрозаводу, зруйновано склади сировини та готової продукції.

Рубіжанський картонно-тарний комбінат спеціалізується на випуску складових для гофрокартону та його переробці в гофротару (у тому числі в ящики для важких вантажів), а також картону-основи для гіпсокартону.

Дзержинський фенольний завод / КХП «Фенольний завод» (ТОВ НВО «Інкор та К» КХП Фенольний завод)

Розташування: Донецька область, Торецький район, с. Нью-Йорк

4 квітня 2022 року зафіксовано 7 попадань у фенольний завод під час яких було пошкоджено: 3 ректифікаційні колони; 3 збірки товарної продукції, міжповерхові перекриття споруди перегонки олії, матеріальні трубопроводи, вагон, цистерна та металеві споруди

Фенольний завод – єдине підприємство на території СНД з централізованою переробкою фенольної, нафталінової, піридинової сировини як побічних продуктів високотемпературного коксування кам’яного вугілля.

Фабрика дверей “Папа Карло”

Розташування: м. Дергачі, Харківська область

13 березня 2022 року внаслідок авіабомбувань російської армії постраждала відома фабрика дверей ТМ «Папа Карло».

Електропобутприлад

Розташування: Тростянець, Сумська область

Внаслідок обстрілу артилерії на території колишнього заводу Електропобутприлад загинули троє людей, ще двоє людей постраждали.

Завод “Електропобутприлад” займається виробництвом вимикачів та роз’єднувачів, призначених для проведення струмів від 630 до 5000 А та напругою до 1200В, що використовуються в сільському господарстві, машинобудівній, гірничодобувній, металургійній, хімічній промисловості, а також на морському транспорті. Також завод виготовляє металеві (штампи, прес-форми, ливарні форми та ін.) та пластмасові вироби та надає послуги термічної обробки деталей. На заводі працює цех гальванічного цинкування із проектною потужністю до 300 тонн на рік.

Ізоват / Izovat

Розташування: м. Житомир

8 березня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по заводу з виготовлення мінвати “Ізоват”. Російські ракети не знищили завод, були зачеплені склади, але це можна виправити. За словами одного із власника заводу, бізнес повністю зупинено. Для того, щоб запустити бізнес після перемоги, знадобиться не менше місяця, оскільки буде складно зібрати людей.

Житомирський завод теплоізоляційних матеріалів “Ізоват” (ТОВ “ОБІО”) виробляє базальтовцю теплоізоляцію (утеплювач) IZOVAT – це мінераловатні плити, що виготовляються на сучасній високотехнологічній виробничій лінії, розробленій та змонтованій італійською компанією Gamma Meccanica. ТОВ “ОБІО” створено у 2004 році, основним видом діяльності є виробництво неметалевих мінеральних виробів.

Завод з виробництва напівфабрикатів «Еліка»

Розташування: с. Котляреве, Миколаївська область

11 березня 2022 року після нічних обстрілів під Миколаєвом загорілася будівля заводу з виробництва напівфабрикатів «Еліка». У виробничі приміщення заводу залетіли ворожі ракети. Власними силами під артобстрілом працівники заводу та місцеві жителі змогли загасити палаючий завод.

Компанія “ЕЛІКА” є найбільшим вітчизняним виробником якісних заморожених продуктів. В асортиментному реченні компанії виділяється чимало різновидів м’ясних напівфабрикатів, якими “Еліка” по праву пишається. Своїм клієнтам виробництво напівфабрикатів “Еліка” пропонує елітні хінкалі, пельмені, чебуреки, фаршировані перці, голубці, млинці та ще багато кулінарних шедеврів заморожених продуктів.

ДП “Макарівський хлібозавод”

Розташування: с. Макарів, Київська область

7 березня російські війська завдали авіаудару на територію держпідприємства Макарівський хлібозавод (не експлуатується). Підрозділи ДСНС врятували з-під завалів п’ятьох людей. Знайдено тіла 13 загиблих. 5 людей вдалося врятувати з-під завалів. За попередньою інформацією, всього на території заводу було близько 30 осіб.

Макарівський хлібозавод спеціалізується на виробництві хлібобулочних та кондитерських виробів.

Харківський автогенний завод

Розташування: м. Харків

Російські війська розбомбили “Харківський автогенний завод”. Внаслідок влучення ворожого снаряда спалахнула виробнича будівля. На момент приїзду рятувальників вогонь поширився на площу 800 кв. Пожежу вогнеборці ліквідували за 3 години.

Харківський автогенний завод виготовляє технічні гази, зварювальні гази, харчові гази, лазерні гази, електроніка, медичні, спеціальні гази.

Попаснянський вагоноремонтний завод

Розташування: м. Попасна, Луганська область

2 березня 2022 року російські війська обстріляли Попаснянський вагоноремонтний завод на Луганщині – ОДА

Попаснянський вагоноремоонтний завод – молоде залізничне підприємство, розташоване в місті Попасна Луганської області, яке розпочало свою діяльність з грудня 2007 року. Освоєно повний цикл виробництва з виготовлення та ремонту напіввагонів. В даний час завод спеціалізується на капітальному, поточному та депівському ремонті вантажних вагонів.

ХТЗ (Харківський тракторний завод)

Розташування: м. Харків

Оцінна вартість: $41 млн

Снаряд російських військ упав на ХТЗ, на заводі стався вибух.

Харківський тракторний завод” (ХТЗ) – найбільше в Україні підприємство з виробництва уніфікованих гусеничних та колісних сільськогосподарських тракторів. З 2016 року входить до складу DCH.

Завод ім. В.А. Малишева

Розташування: м. Харків

Оцінна вартість: $101 млн

7 березня 2022 року в результаті обстрілу з боку російських ворожих сил постраждала промислова зона держпідприємства “Завод ім. В.А. Малишева”.

malisheva scaled

Територія підприємства зазнала артилерійського удару, в результаті зруйновано та пошкоджено паркан та будівлю вагової. Також зруйновані та отримали значні пошкодження корпусу деяких цехів.

Харківський завод транспортного машинобудування ім. транспортного машинобудування у Харкові, що випускає двигуни, тепловози та танки.

Харківський бронетанковий завод

Розташування: м. Харків

7 березня російські війська завдали авіаудару, а також обстріляли з “Градів” цехи Харківського бронетанкового заводу. Підприємству завдано значної шкоди. Внаслідок обстрілу отримав поранення робітник підприємства, його госпіталізували.

Харківський бронетанковий завод – державне підприємство бронетанкової промисловості України, яке здійснює виробництво, ремонт, технічне обслуговування, переобладнання та модернізацію бронетехніки.

Харківський авіаційний завод

Розташування: м. Харків

1 березня під обстріл потрапив Харківський авіаційний завод. На авіаційному виробництві зафіксовано масштабні руйнування. За попередньою інформацією, є загиблі та постраждалі. Проте точна їх кількість не повідомляється.

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – українське підприємство авіаційного машинобудування у місті Харкові. Випускав пасажирські, транспортні, військові літаки, пізніше був перепрофільований під крилаті ракети. Історія заводу багата безліччю авіаційних досягнень.

М’ясопереробне підприємство “Феракс”

Розташування: Гоголів, Київська область

Внаслідок влучення ворожого снаряда в підприємство “Феракс” виникла пожежа.

М’ясопереробне підприємство «Феракс» засноване у 2011 році та виробляє ковбасні вироби, виробнича потужність підприємства становить до 35 тонн на добу. На підприємстві встановлено нове обладнання провідних фірм Австрії, Італії, Швейцарії та Німеччини.

Житомирський бронетанковий завод

Розташування: смт Новогуйвинське, Житомирська область

Оцінна вартість: $72 млн

4 березня російські війська завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, внаслідок чого двоє людей отримали поранення. Будівля підприємства повністю зруйнована.

Житомирський бронетанковий завод – державне підприємство бронетанкової промисловості України. Підприємство здійснювало діагностику, ремонт, технічне обслуговування, переобладнання та модернізацію гусеничної бронетехніки радянського виробництва.

Стаханівський завод феросплавів

Розташування: Стаханов, Луганська область

Стаханівський завод феросплавів отримав пошкодження внаслідок артилерійського обстрілу з боку російських військ.

Стаханівський завод феросплавів — завод з виробництва феросиліції в Україні. Юридично належить структурам групи «Приват» націоналізований владою неконтрольованих територій, знаходиться під контролем ЗАТ «Зовнішторгсервіс» (Південна Осетія).

Єнакіївський металургійний завод

Розташування: м. Єнакієве, Донецька область

Російські війська обстріляли Єнакіївський металургійний завод. Внаслідок обриву лінії електропередачі на заводі було знеструмлено електропідстанцію.  Виникла загроза зупинки доменного цеху, конверторного цеху, агломераційного цеху.

Єнакіївський металургійний завод (ЄМЗ) – підприємство повного циклу. Входив до складу “Метінвест Холдингу”. Контроль над заводом втрачено з березня 2017 р. ЄМЗ виробляє квадратну заготовку, арматуру, катанку, сортовий прокат. Юридично належить «Метінвест Холдингу» націоналізований владою неконтрольованих територій, що знаходиться під контролем ЗАТ «Зовнішторгсервіс» (Південна Осетія).

Ворог продовжує наносити Україні нищівні промислові втрати. Більшість вражених ворогом підприємств не виробляє будь-якої військової продукції чи продукції подвійного призначення. Список постраждалих підприємств оновлюється.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено