Івано-Франківськ

Чорнобильська трагедія: ДСНС України нагадала, як Росія створила нову загрозу ядерної катастрофи (ВІДЕО)

26 квітня 2022 рік - 36-річниця пам'яті про Чорнобильську трагедію.

pislya vibuhu   gettyimages 110170722 1300x820 scaled

У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталося два вибухи, що повністю зруйнували реактор. Через вибух почалася пожежа, а повітря було забруднене радіоактивними речовинами, виверження яких вдалося зупинити тільки в кінці травня 1986 року.

Після аварії утворилася радіоактивна хмара, що накрила Україну, Білорусь, Росію, а також значну частину європейських країн. Жителів прилеглих міст евакуювали, радіоактивному випромінюванню піддалися близько 600 000 чоловік, перш за все ліквідатори катастрофи.

В результаті аварії з сільськогосподарського користування виведено близько 5 млн га земель, а навколо АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. В даний час над зруйнованим четвертим четвертим енергоблоком АЕС встановлено саркофаг – новий безпечний конфайнмент, запущений в експлуатацію в липні 2019 року.

Сьогодні, 36 років потому, українські рятувальники у річницю Чорнобильської катастрофи нагадали, як зовсім нещодавно Росія створила нову загрозу ядерної катастрофи, коли окупанти захопили атомну електростанцію.

«Пам’ятаємо про радіаційну трагедію на нашій землі! Вшануємо подвиг ліквідаторів! Не допустимо нової катастрофи, спричиненою „русским миром“. Слава Україні!» — написали рятувальники.

Нагадаємо, цього року через окупацію ЧАЕС російськими військами з першого дня війни існувала небезпека повторення трагедії світового масштабу.

5 тижнів ЧАЕС перебувала під російською окупацією.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено