Івано-Франківськ

Стало відомо, чи можуть депутатів від колишньої ОПЗЖ позбавити мандатів

Офіційне припинення існування фракції у Верховній Раді не впливає на депутатські мандати її членів. 

Стало відомо, чи можуть депутатів від колишньої ОПЗЖ позбавити мандатів

Спікер парламенту Руслан Стефанчук пояснив, чому народних депутатів від колишньої «Опозиційної платформи – За життя» (ОПЗЖ) не вдасться поки позбавити мандатів. Про це він розповів в інтерв’ю Укрінформу, пише ПІК.

У зв’язку з тим, що кількість народних депутатів цієї партії стала меншою за 17, ця фракція, згідно з Регламентом ВР, перестала існувати в парламенті.

«Зрозуміло, що це не впливає на депутатів, які були та є її членами. З чим це пов’язано? У Конституції є чіткий перелік підстав позбавлення депутатського мандата. Ми йдемо шляхом, передбаченим Конституцією України, та не можемо вчиняти в незаконний спосіб», – зауважив Стефанчук.

Водночас голова Верховної Ради зазначив, що найкращий варіант знищення проросійських політичних сил буде продемонстровано народом України на наступних виборах.

«Це буде в законний спосіб, в який ми зможемо очистити владу від прорашистських впливів», – додав Руслан Стефанчук.

Довідково: згідно зі статтею 81 Конституції України, повноваження народних депутатів припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради. Повноваження народного депутата припиняються достроково у разі:

  • складення повноважень за його особистою заявою;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;
  • якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;
  • невходження депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата зі складу такої фракції;
  • його смерті.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено