Івано-Франківськ

У Верховній Раді виступив президент Польщі: нардепи влаштували бурхливі овації (ВІДЕО)

Дуда став першим зі світових лідерів, які виступили в стінах парламенту з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

680 628a07777e19b

Як вже повідомляла ПІК, 22 травня Президент Польщі Анджей Дуда завітав до України.

Його разом із президентом Володимиром Зеленським зустрічали аплодисментами. Пропонуємо вашій увазі відеотрансляцію виступу польського лідера:

Головне з виступу Анджея Дуди у Верховній Раді України:

  • Вільний світ має сьогодні обличчя України.
  • Ваші рідні, дружини, батьки, діти, онуки, мільйони людей, які мусили виїхати з України до Польщі, втікаючи від трагедії війни, не є в нашій державі біженцями — це наші гості.
  • Ви кажете, що Польща відкрила свій кордон і дала українцям такі ж самі права, які мають поляки, і прийняла до шкіл ваших дітей, і це також правда. Але це не ми є герої, то ви є цими героями.
  • За багато місяців до спалаху війни, я був переконаний, що Україна ефективно дасть відсіч росії, що буде, як герой вірша великого Івана Франка, як «Дух, що тіло рве до бою, рве за поступ, щастя й волю».
  • Дякую вам сьогодні за те, що ви захищаєте Європу перед нашестям варварства та нового російського імперіалізму, що показуєте тиранам їхнє місце, що ви доказали, що дух вільного народу сильніший.
  • Вороги багатократно пробували нас посварити, скерувати проти себе. Сьогодні й надалі пробують, страшать поляків українцями й українців поляками, використовують для цього болісні теми з нашого минулого болісного, з нашої історії. Але це їм не вдасться.
  • Переможна битва за Київ, переможна битва за Харків, героїчний захист Маріуполя вже назавжди залишаться на сторінках історії.
  • Україна показала всьому світові, що вона у силі протистояти імперіальній росії. рф не реалізувала ні однієї зі своїх стратегічних цілей, понесла величезні втрати та несе їх весь час. Це великий успіх Української Держави, Збройних Сил України, української влади та всього Українського Народу.
  • Західний світ об’єднався навколо України. Велика в цьому заслуга Сполучених Штатів Америки та лідерства з боку Президента США Джо Байдена. Київ є місцем, де чітко видно, що потребуємо більше Америки в Європі як у військовому, так і в економічному вимірах.

628a1c885c48e scaled

  • Лише Україна має право вирішувати своє майбутнє. Світ, міжнародна спільнота мають вимагати від росії закінчити агресію та повністю покинути територію України, перестати топтати міжнародне право, не може бути жодних переговорів і приймання рішень за спиною України.
  • Сьогодні західний світ складає екзамен на вірогідність. Вірогідності того, чи його цінності щось значать. Якщо для святого спокою економічних інтересів або політичних амбіцій пожертвують Україною, хоча б сантиметром її території та клаптиком її суверенітету, це буде величезним ударом не лише для Українського Народу, але для цілої західної спільноти, я не маю тут жодних сумнівів.
  • Після Бучі, Бородянки, Маріуполя не може бути повернення до «business as usual» з росією.
  • Я особисто не спочину, поки Україна не стане членом Європейського Союзу у повній мірі цього слова. Це моя велика мрія як Президента Польщі та як людини, щоби ми могли разом будувати спільне майбутнє, це дуже важливо не лише для нас, але й для наступних поколінь — наших дітей і онуків.
  • Сьогодні настав час для нового польсько-українського трактату — договору про добре сусідство.
  • Нехай одним із постійних знаків наших відносин буде швидкісне залізничне сполучення між Києвом і Варшавою. Побудуємо його разом. Вірю, що ми це зробимо найближчими роками.
  • Ми хочемо підтримувати вашу енергетичну незалежність, а також взяти активну участь у відбудові. Потрібні спеціальні фонди на відбудову. Я говоритиму про це вже найближчими днями зі світовими лідерами під час саміту у Давосі.
  • Пам’ятаємо, що Україна мусить бути відбудована насамперед за кошти агресора. Такі вимоги історичної справедливості.
  • Україна виграє війну, подолає труднощі і буде відбудована ще кращою, ніж до російської агресії.

283470317 382832883882767 6711668894389895105 n scaled

Своєю чергою, Президент України також виступив з трибуни ВР зі словами подяки Польщі за допомогу:

“Ніхто не може порушити нашу єдність. Ні ворожі політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні”, – зазначив президент України.

Новина доповнюється…

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено