Івано-Франківськ

100 днів пекельної війни в Україні. Битви та операції ЗСУ, які вразили експертів (ФОТО)

Кращі розвідки світу прогнозували, що Київ впаде за 2-3 дні, а вся Україна - за лічені тижні. Українці вистояли.

5714large

Розпочався сотий день  героїчного спротиву українців російським окупантам.

BBC News Україна опитала військових експертів, які визначили найбільш значущі битви та операції наших військових, що позитивно змінили позиції України у війні, пише ПІК.

Правда про сто днів

Коли 24 лютого РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, західні розвідки та уряди багатьох країн прогнозували, що Київ впаде за 2-3 дні, а вся Україна – за лічені тижні. Цього не сталося.

На початок червня Збройні Сили України змусили російські війська відступити по всій лінії північного кордону, трохи відкинули їх на Харківщині, у певних місцях тіснять на Херсонщині та тримають оборону на сході.

Було багато помилок з українського боку, але вже зараз можна стверджувати, що українське військо зуміло себе показати, а в деяких операціях і битвах заслужило найвищі оцінки фахівців.

Битва за північ та оборона Києва

буча

У перші дні війни армія РФ, що наступала з північного кордону в Сумській, Чернігівській та Київській областях, майже впритул підійшла до столиці з північного заходу та досить близько зі сходу. Запеклі бої довкола Києва точилися понад місяць.

2 квітня міноборони України повідомило про звільнення Київської області. Українська влада, західні уряди та медіа визнали перемогу України у битві за Київ. Натомість російська влада заявила, що відвела війська як “жест доброї волі” заради мирних перемовин.

66e78f3b7c387ee2955f0a89f0bf97f0 orig scaled

“Фактично дії українських збройних сил на півночі, особливо на Київщині, не дозволили втілити головний план Кремля в Україні – заскочити зненацька та взяти під контроль спочатку столицю, а тоді всю країну”, – каже генерал-лейтенант Ігор Романенко, який у 2006-2010 роках був заступником начальника Генштабу ЗСУ.

Ефективний спротив дав можливість Україні виграти час, підтягнути резерви, запустити процес отримання міжнародної допомоги та перевести війну в другу фазу – битву за Донбас, пояснює директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

Потопили крейсер “Москва”

3teyhddu  Фото: Марка “Укрпошти”. На ній український  військовий з острова Зміїний і крейсер “Москва”

13 квітня Україна двома ракетами “Нептун” потопила флагман Чорноморського флоту РФ, крейсер “Москва”. Російська сторона визнала втрату корабля лише за добу, спершу ухильно повідомивши про пожежу та пошкодження, і лише потім про те, що корабель затонув.

Вартість “Москви” оцінювали в 750 млн доларів, під парасолькою її ППО було 5-6 російських кораблів в Чорному морі. Саме цей корабель у перші дні війни атакував острів Зміїний, коли й прозвучала знаменита фраза українського прикордонника: “Российский военный корабль, иди на х..”.

“Це була дуже вдала, скоординована операція, із залученням засобів радіоелектронної боротьби, розвідки, ракет “Нептун”, – підкреслює військовий експерт Агіль Рустамзаде.

Флагманський корабель Росії знищили вперше з часів російсько-японської війни, це величезна передусім ідеологічна перемога України, кажуть експерти.

Битва за Чернігів

9a836a2 274756088 4857405817689050 1877537893689979082 n

Під час наступу росіян з півночі одним з міст, що найбільш постраждали, став Чернігів. На кінець березня місто фактично опинилося в оточенні, зазнавши масштабних руйнувань житлових будинків та цивільної інфраструктури. Але взяти під контроль Чернігів російським військам так і не вдалося, на початку квітня їх відкинули збройні сили України.

Фахівці наполягають, що битву за Чернігів слід розглядати окремо.

“Чернігів першим взяв на себе удар, він фактично був заблокований, руйнування там були шалені й ситуація була неймовірно складною, але втримали його дуже вправно. Те, що вони зробили, надзвичайно важливо для нас. Вони по суті врятували Київ”, – каже військовий експерт Сергій Грабський.

Удари по території Росії

росія

АВТОР ФОТО, МНС РОСІЇ

Пожежі на військових об’єктах в регіонах Росії почали траплятися регулярно після вторгнення в Україну 24 лютого.

Один з перших інцидентів стався на військовому аеродромі в Міллєрово (Ростовська область). Його активно використовувала авіація РФ, але 25 лютого в об’єкт влучила ракета “Точка-У”.

Згодом повідомляли про удари по нафтобазах та складах в Бєлгороді та Брянську. Україна публічно не бере на себе відповідальність за ці удари.

“Удари по Міллерово, по Бєлгороду, по нафтобазах і складах з озброєнням, по військових частинах – це фактично перенесення війни на російську територію. І це вперше, напевно, з 1945 року, коли територію Російської Федерації бомблять”, – каже Тарас Чмут.

“Азовсталь” та Маріуполь

азов

АВТОР ФОТО,”АЗОВ”

Підпис до фото, Командир “Азову” Денис Прокопенко і командир бригади морпіхів Сергій Волина. Кадр з їхнього спільного відеозвернення

Маріуполь потрапив під удар з перших днів війни, в середині березня місто було оточене. Його нещадно обстрілювали, місто зазнало сильних руйнувань, місцева влада заявляє про загибель щонайменше 20 тис. мирних мешканців.

Втім майже до кінця травня росіяни не могли взяти Маріуполь під повний контроль через спротив українських військових. Останній місяць бійці ЗСУ перебували на території заводу “Азовсталь”, росіяни так і не змогли захопити його силою.

В середині травня внаслідок перемовин та за посередництва міжнародних організацій українські військові за наказом офіційного Києва залишили “Азовсталь”, їх сподіваються обміняти як військовополонених.

61509395 303

Підпис до фото, Авіаудари по “Азовсталі”. Росія скидала на завод надважкі бомби для знищення підземних конструкцій

“Героїчна оборона Маріуполя врятувала весь південь, відтягнула на себе понад 12 тис. військ противника, зруйнувала всю стратегію росіян на півдні Донецької та Запорізької областей. Українські військові в Маріуполі виграли час, дозволили підтягнути резерви та втримати лінію оборони. Це не дало Росії захопити Запоріжжя та зробити велике оточення угруповання ЗСУ на Донбасі, якого від початку хотіли росіяни”, – каже експерт  Сергій Грабський.

Зачистка острова Зміїний

зміїний

АВТОР ФОТО,PLANET LABS PBC

Після того, як на початку війни острів Зміїний захопила Росія, українські війська стали завдавати ударів у відповідь. Йшлося про удари “Байрактарами”, ракетні удари та удари по катерах, які могли перевозити особовий склад. Російська сторона свої втрати на острові не коментує, але запевняє, що саме Україна втрачає людей і ресурси, завдаючи ударів по острову.

За словами військового експерта Агіля Рустамзаде, в розпал війни важко аналізувати сухопутні бої, але те, що українська армія робить в Чорному морі – одні з найвдаліших операції.

Хоча експерти вказують, що Україна також зазнала втрат у цих операціях, а зараз на острові все одно облаштовує позиції Росія.

Оборона Миколаєва

mykolayivska ova scaled

АВТОР ФОТО, МИКОЛАЇВСЬКА ОДА

Взяття Миколаєва – також було однією з перших цілей росіян. В лютому-березні війська РФ обстрілювали місто та намагалися прорватися в нього, але їх відтіснили.

24 березня голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що війська РФ відтіснили до кордону з Херсонською областю.

“Наші контрудари під Миколаєвом зруйнували наступальні дії російської армії, коли вони на куражі намагалися прорватися.  Вони врятували Одесу від удару. У ті найперші дні, якби вони прорвалися через Миколаїв, у росіян була б можливість здійснити морський десант, ситуація була б надзвичайно складною”, – каже експерт Сергій Грабський.

Експерти відзначають дуже вдалу організацію оборони генерал-майором Дмитром Марченком.

Потопили “Саратов”

саратов

АВТОР ФОТО, ВМС УКРАЇНИ

24 березня українські збройні сили потопили ударом ракети “Точка-У” великий десантний корабель “Саратов” в порту окупованого Бердянська в Запорізькій області.

“Потоплення великого десантного корабля “Саратов”, це, напевно, перший у світовій історії випадок, коли військовий корабель було потоплено балістичною ракетою”, – зазначає Тарас Чмут.

Постфактум: більше тижня загарбники продовжують відчайдушні спроби захопити  Сєвєродонецьк у Луганській області, але бажаного успіху не мають.

“Місто Сєвєродонецьк тримається і має всі шанси на швидке звільнення від окупантів”.

Про це повідомив учора ввечері голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Героїчний спротив українців російським окупантам наближає нас до перемоги.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено