Івано-Франківськ

Ретро: 83 роки тому у Станіславові запрацювали апарати з номеронабирачами

Перед Другою світовою війною міська телефонна станція мала 820 номерів.

44965560 1923200741091468 4247477129643556864 n scaled

Напередодні війни телефонна станція знову змінює адресу. Тепер вона міститься у новому будинку поштамту на теперішній вулиці Січових Стрільців, 13а. 

Найголовніший у місті телефон був у воєводи С. Паславського – він мав і номер відповідний – «1», без будь-яких нулів.

Телефонна станція та апарати з номеронабирачами введені вдію в червні 1939 року, в останні місяці існування міжвоєнної Польщі.

Siemens and Halske Telephone with a rotary dial 1910 cropped

Між іншим, крім звичних для нас сигналів «виклик» і «зайнято», станція видавала сигнал «неіснуючий або відключений номер». Споживачам надавали додаткові послуги:

  • довідкове бюро номерів телефонів – набором цифри «4»; 
  • телефонний годинник – «6»;
  • подання телеграм телефоном – «7».

До теми: 

Історія появи телефонного зв’язку у Станіславові 

Перша телефонна станція стала до ладу на початку червня 1894 року, маючи 12 абонентів. 3 1901 року міська телефонна станція мала 41 -го абонента, а перед Першою світовою війною – 457 абонентів. За цим показником Станиславів був третім у Галичині.

Між іншим, установка телефону тоді коштувала 50 ринських, річний абонемент – теж 50 ринських (місячна платня кваліфікованого робітника на той час – 70 ринських).

Телефонний апарат був далекий від сучасного. Мікротелефонну трубку ще не винайшли. Мікрофон стояв на стійці перед абонентом, а «слухавку» окремо прикладали до вуха. З’єднували абонентів (комутація) телефоністки руками на станції, апарат ще не мав номеронабирача, як при автоматичному наборі.

Живлення здійснювалося від так званої місцевої батареї, яку встановлювали в абонента. Він крутив ручку індуктора, як бачимо у давніх кінофільмах, і, одержавши сигнал станції, нахилявся до мікрофона, і замовляв: «Панно, прошу з’єднати мене з тим-то…».

Етапним був 1908 рік – тоді вперше встановили міжміський телефонний зв’язокз Віднем, Львовом, Краковом та Чернівцями. Телефонна станція перших 15 років містилася в наріжній триповерховій кам’яниці по вул. Л. Бачинського, 4.

telefon1

Читайте також в рубриці “Ретро Івано-Франківськ”: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено