Івано-Франківськ

На Прикарпатті чоловіків наполегливо запрошують до військкоматів: а далі – куди?

Усі чоловіки та жінки, котрі прибувають до центру комплектування, як самостійно, так і за повісткою – проходять відповідний відбір.

292102984 409374344552997 4641915353563749462 n

Під час війни виклик до військкомату асоціюється з відправленням  на фронт. Тож у багатьох родинах прикарпатців ледь не ефект «бомби, що розірвалася», викликав заклик, який  днями поширив Івано-Франківський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП,  а доступніше – військкомат), пише ПІК.

Йдеться про інформацію «Військовозобов’язаних прикарпатців та переселенців закликають з’явитися до військкоматів».

Багатьом краянам здалося, що мова йде про жорстку мобілізацію, тим більше, що в інформації чітко вказані терміни явки:

громадяни віком до 50 років – до 12 липня, громадяни віком від 50 до 60 років – з 13 по 20 липня.

Привернули увагу й такі рядки:

«Після завершення визначених термінів громадяни зазначених категорій, які не прибули до територіальних центрів комплектування будуть передані в розшук як такі, що ухиляються від мобілізації для примусової доставки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки».

Як реагувати на ці речі і що вони означають? Хто зараз насамперед потрібен ЗСУ і чи планово мобілізують жінок?

На ці та супутні запитання від читачів ПІК відповідає начальник відділу мобілізаційної підготовки Івано-Франківського обласного ТЦК та СП полковник Роман Боднар.

Людей без військового досвіду ніхто не відправляє одразу на передову

292452523 1742995746076895 3121179175485255501 n scaled

– Нічого нового не відбувається. Як відомо, загальна мобілізація в Україні та воєнний стан триватиме до 23 серпня цього року. Про це йдеться в Указі Президента №342 від 17 травня 2022 року. Відповідно весь цей час обласні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проводитимуть роботу з організації призову громадян за мобілізацією до лав Збройних Сил та інших військових формувань.

Варто також додати, що необхідну кількість мобілізованих сьогодні визначає Генеральний штаб Збройних Сил України, він же формує черговість призову.

– Чи означає, пане Романе, що прямуючи до центру комплектування, чоловік чи жінка вже мають бути готовими йти воювати?

– Цей стереотип потрібно «ламати». Усі чоловіки та жінки, котрі прибувають до центру комплектування, як самостійно, так і за повісткою – проходять відповідний відбір. В першу чергу ми беремо до уваги освіту кандидата, його вміння, навички та побажання. І вже після збору всієї необхідної інформації та успішного проходження медичної комісії, чоловіки та жінки, котрі не проходили військової служби, відправляються на навчання для здобуття фаху.

І лише після цього, за потреби, можуть вирушити у складі того чи іншого підрозділу виконувати бойові завдання із захисту Батьківщини.

Проте, наголошую на тому, що ті особи, котрі не мають за плечима військової служби – проходитимуть інтенсивний курс армійської підготовки у навчальному центрі. Людей без військового досвіду ніхто не відправляє одразу на передову, як думають деякі громадяни.

– Але є прикарпатці, які перебувають у повній готовності хоч зараз опинитися на передовій…

– Скажу так, свідомі громадяни самостійно прибувають до ТЦК та виявляють своє бажання захищати Україну від російського окупанта.

Івано-Франківщина – одна з областей, де сьогодні люди активно зголошуються виконувати свій Конституційний обов’язок та комплектують підрозділи, котрі стримують агресора на сході та півдні нашої держави.

– Чи шикуються сьогодні черги до військкоматів, щоб стримувати агресора?

– Без перебільшення можна констатувати той факт, що найбільше бажаючих захистити державу було наприкінці лютого та у березні. Проте і зараз на Прикарпатті ця тенденція зберігається.

Сьогодні вручили повістку – а що буде завтра?

–  Якщо працівники ТЦК вручили потенційному захисникові повістку, то що чекає на нього уже завтра?

– Це зовсім не означає, що він завтра поїде на передову, або взагалі служитимуть у війську.

Спочатку обов’язково потрібно пройти медичну комісію, котра сьогодні відбувається за спрощеною системою. Кандидата на військову службу оглядають визначені спеціалісти. Проте, якщо людина має скарги на стан здоров’я, то вона направляється на дообстеження до цивільних лікарень чи поліклінік і вже за результатами цього обстеження військова медична комісія приймає відповідне рішення – можна чоловікові чи жінці служити або ні.

– Хто зараз насамперед потрібний нашій армії-захисниці, зважаючи на непомірні апетити російських окупантів щодо українських територій?

– Мобілізація 2022 року в Україні має на меті призвати на службу тих, хто має досвід у військовій справі. Станом на сьогоднішній день Збройним Силам України потрібні розвідники, артилеристи, спеціалісти сил ППО, а також члени екіпажів бронемашин і танків.

Ці фахівці, за потреби, укомплектовуватимуть ті підрозділи, котрі виконують завдання в різних місцях України. Тому звертаємо до свідомих прикарпатців, котрі мають досвід служби за даними військово-обліковими спеціальностями, прийти до територіального центру комплектування за місцем реєстрації та  отримати подальші вказівки.

– Як часто і за яких умов військомати можуть викликати потенційних захисників України?

– Такі виклики здійснюються за необхідності оновлення даних. І, зокрема, для постановки на облік внутрішньо-переміщених осіб. В умовах воєнного стану такі виклики здійснюються систематично. І чоловікам ставитись до цього потрібно об’єктивно.

Чи мобілізують на Прикарпатті жінок

– Цього разу заклик – з’явитися до військоматів – стосувався і жінок. А який документ засвідчує  стан жінки, за якого вона зобов’язана це зробити?

– Повноцінно система взяття жінок на військовий облік запрацює тільки з 1 жовтня 2022 року.

Наразі наказом МОУ від 11.10.2021 №313 визначено перелік спеціальностей або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Цей перелік є досить обширним.

Для прикладу, у галузі зв’язку – телефоністи, телеграфісти, радисти, радіомеханіки, радіооператори, фототелеграфісти, фоторадіотелеграфісти та інші. А також – техніки, майстри, механіки, оператори у сфері обчислювальної техніки. А ще – метеоспостерігачі, фахівці картографії, аерофотослужби, топогеодезисти тощо.

Водночас є жінки, котрі закінчували військові кафедри та є офіцерами запасу. Наголошуємо, що в мобілізації жінок зараз немає потреби.

Але жінки мають рівні можливості з чоловіками і тому активно з’являються до ТЦК та СП з бажанням поповнити ряди ЗСУ.

В них може бути така можливість лише за умови успішного проходження відбору нарівні з чоловіками та за відсутності медичних протипоказань для проходження військової служби.

Чекають у військкоматах  чоловіків-переселенців

– Ось бачите, є жінки, які готові іти на війну, а є чоловіки, які втікають від мобілізації, маскуючись жіночим одягом. Скільки ухилянтів від мобілізації виявлено на Прикарпатті з початку війни, чи багато серед них переселенців? Нам часто пишуть, що приїжджі красиво проводять на Прикарпатті час, наші місцеві чоловіки проливають кров за Україну.

– Ми постійно закликаємо внутрішньо переміщених осіб ставати на облік, адже вони зобов’язані це зробити.

На сьогоднішній день в Івано-Франківській області тимчасово проживає значна кількість осіб, які були вимушені покинути своє постійне місце проживання у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням та оселилися на Прикарпатті.

У зв’язку з цим досить гостро стало питання дотримання правил військового обліку військовозобов’язаними – які з різних причин не можуть (або не хочуть) прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання.

Потрібно пам’ятати, що призовники та військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання (в тому числі – тимчасового) зобов’язані в семиденний строк повідомити про це ТЦК та СП (стати на військовий облік). Це одна з вимог Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних».

Тобто навіть особи, які ще не мають статусу внутрішньо-переміщеної особи, чи навіть переїхали в Івано-Франківську область з інших причин – мають у семиденний термін звернутися до ТЦК та СП і повідомити місце свого теперішнього перебування.

Для людей, які на Прикарпатті рятуються від війни,  обставиною, що ускладнює їх ситуацію, можуть стати втрачені військово-облікові чи особисті документи. Проте працівники ТЦК та СП завжди готові піти назустріч для вирішення усіх проблемних питань. Навіть якщо особа втратила документи – вона може звернутися до нас з довідкою про те, що зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа – в сьогоднішніх умовах цього буде достатньо.

Насамперед можна зателефонувати

– Якщо чітко сказати, то чи є постановка на військовий облік – явною передумовою призову за мобілізацією?

– Це різні речі. Хоча під час постановки на облік і визначається придатність особи до військової служби.

До слова, перебування на військовому обліку стане в нагоді при працевлаштування, отриманні статусу безробітного тощо. Тому, в якому б районі області ви не мешкали постійно, чи живете там тимчасово – приходьте, телефонуйте.

1. Івано-Франківський РТЦК та СП – 0963272757

2. 1 відділ Богородчани – 0683678483

3. 2 відділ Галич – 0680516207

4. 3 відділ Тлумач – 0681902585

5. 4 відділ Рогатин– 0989636910

6. Калуський РТЦК та СП – 0978941315

7. 1 відділ Долина – 0961375495

8. 2 відділ Рожнятів – 0978941315

9. Коломийський РТЦК та СП – 0631575427

10. 1 відділ Городенка – 0988905246

11. 2 відділ Снятин – 0964840644

12. Надвірнянський РТЦК та СП – 0935255817

13. Верховинський РТЦК та СП – 0983511182

14. Косівський РТЦК та СП – 0968616020

15. Івано-Франківський МТЦК та СП – 0673710142

Не з’явитися – означає додати собі проблем

– Пане Романе, а якщо людина вперто не дає про себе знати, то як здійснюється розшук чоловіків, які ухиляються від призову чи виклику до військкомату? І як виглядає примусовий привід таких хлопців до місця виклику?

– Ми здійснюємо стандартне оповіщення, вручаємо повістки, телефонуємо, запрошуємо. У разі ігнорування – списки ухилянтів передаються до правоохоронних органів. Далі вони визначають методи впливу.

– Чи не надто поблажливим у часі війни є ставлення до українських чоловіків, які виїхали за межі країни? Від них вимагають тільки документально підтвердити факт виїзду. А чому б не сказати, що треба повертатися та з іншими співгромадянами йти захищати Україну?

– Це питання поза межами нашої компетенції. Проте, практика свідчить: чоловіки, котрі поступово повертаються із-за кордону, практично одразу прибувають до територіальних центрів комплектування області, аби подати особисту інформацію про повернення в Україну, а дехто й стає на  військовий облік і готовий піти служити.

– А як можуть поплатитися ті українці, які свідомо ухиляються від мобілізації? Які покарання передбачені за неявку у центр комплектування під час війни?

Згідно статті 336 ККУ, «ухилення від призову на військову службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років”.

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Цитую: «Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року».

– Якщо можна, то скажіть, пане полковнику, бодай орієнтовно: скільки чоловіків та жінок Прикарпаття мобілізовані на війну з 24 лютого, скільки пішли на фронт добровільно, скільки наших воїнів полягли за Україну?

– Зараз ми не можемо розголошувати таку інформацію. Ворог надто цікавиться нашою статистикою, плануючи свої дії. Не станемо йому допомагати. Але скажу, що прикарпатці гідно захищають Україну.

Публікацію підготувала Марія Палюга.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено