Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: гайд по місцях колишніх синагог (ФОТО)

Як відомо, до 1939 року включно у Станіславові (нині - Івано-Франківськ) налічувалося понад п’ять десятків синагог. Ц

Kopyya 81jhp4mbzt

ПІК вирішила дослідити, де саме в Івано-Франківську вони розташовувалися. Наш гід – Мойше Лейб Колесник – головний рабин Заходу України. Голова єврейської громади пригадує, де в Станіславові знаходилися синагоги та хасидські двори, частину з яких ребе ще й застав. Далі – пряма мова:

«Загалом в місті було 56 синагог, великих та маленьких, різних. Більшість із них – була знищена, а тепер залишилося може з десяток будівель, де вони знаходилися. Після «червоних», штук сім-вісім доламали, з того, що було. Але декотрі, все ж таки, ще залишилися.

Stanislav. Imovirno 1942 r. scaled

Головна синагога, та що давня, була де базар («П’ятачок», – ред.), де стоїть то коло, так званий пляц Тринітарський. Саме там була перша синагога, дерв’яна. Цілий час вона там була.  Так було до того, поки Потоцький виділив кошти на будівництво синагоги на Бастіоні, де нині розташовується пам’ятник Руській трійці.

Velyka miska synagoga scaled

Окрім того, до неї примикала частинка синагоги головного рабина. Потім, була ще Вижницька синагога, яка виходила на вулицю Майзельса (сучасна – Лесі Українки), а на інший бік – виходила синагога кравців.

69263419 249389536021395 7471500429239517184 n 2

Загалом, в єврейському кварталі було п’ять синагог. Якщо крокувати далі, то можна було побачити синагогу на тому місці, де нині зараз стоїть пам’ятний знак (Церкви Святого Воскресіння, перед магазином «Природа», на Площі Ринок, – ред.). Ще одна синагога була, де розташовувалася гімназія (колишня ЗОШ №9 на вулиці Вірменській, нині – Мельничука, – ред.), теж там халупка була.

Далі – пригадую, ще була синагога по Сапіжинській (Незалежності), де нині УБР. Там перший напів-поверх: верхній та нижній.

Щодо синагоги, на новому цвинтарі, в районі сучасного міського озера, то там була радше не синагога, а цвинтаря для поховання і так далі.

1930 1931 r. Synagoga na yevrejskomu tsvyntari za ozerom. Budivlya ne zbereglas. scaled

Ще одна синагога була в будівлі, де нині розташована дитяча музична школа №2 (вул. С. Стрільців, 17). Там був хасидські дворик. Взагалі Станіславів – то було диво, а не місто. В міжвоєнний час в нас було шість-сім хасидських дворів. Скажімо, Львів був в три рази більшим, за площею, але там було, аж раптом, три хасидських дворики. Чому? Річ у тому, що тут, в Станіславові, був більш-менш порядок, якась влада. Тому ті, хто не встиг втекти до Відня, намагалися десь притулитися. І от перебиралися сюди, Бурштин-ребе, Отинія-ребе, з Манстрицицького району і так далі. Взагалі – чудеса.

154651143 3746859902077475 2353738422102183435 n scaled

Щодо станіславських двориків, то один з таких був на розі Седельмаєрівська та Рейтана, де нині вхід в «п’яний базар», зі сторони Новгородської, а на розі, був дворик. Ще одна синагога була на тому місці, де зараз розташований мадярський будинок на вулиці Бельведерській. Загалом, на цій вулиці було 16 (!) синагог. Як відомо, більшість синагог не були величними будівлями. Це були звичайні приміщення, будинки, невеличкі.

Якщо брати керунок, де нині вулиці Короля Данила, там, зокрема, був цілий хасидській двір, де нині розташований шкірвендиспансер. Там жив ребе з Отинії. Він встиг втекти в першу війну до Відня. А під кінець війни повернувся сюди. Спершу, молився в синагозі, яка була на Рогуського і Казимірівський, то нині – Мазепи-Орлика, на повороті, напроти сучасної ощадкаси. А після того, він купив той будиночок, зі шпільком, де диспансер. Там, у дворі, побудували синагогу. Було це в 1926 році. Потім, добудували ще будиночки там. Ще одна синагога на Баторія (вул. Короля Данила) була в кінці вулиці, по лівій стороні.

Klojz Hany Gorovits scaled

Ще наприклад, вулиця Геллера (нині – Гординського) виходить на Мазепи, через дорогу, ліворуч, двоповерховий будиночок. Там праворуч – така псевдоготика, а от в тому сусідньому двоповерховому була синагога ребе з Єзупіля. Він був кумом ребе з Бурштина, який був на Зосиній волі, там де баня. Там теж, до речі, був двій хасидській. От там він жив і в тому ж будинку була синагога.

Словом, такого, куди не ткнися. Наприклад, будинок сиріт першої війни, на Матейки (№44), а права його сторона – теж була синагога.

vul.Matejka22 kolyshnij YEvrejskyj Dim voyennyh syrit pry yakomu bula takozh synagoga. scaled

Ще одне унікальне місце. Біля «Бастіону», де вихід до вулиці Седельмаєрівської (нині – Гузара), там є цікавий дворик, «десятка» (№10), отой кавалечок галіціянерський з синагогою. Такого більше немає. Унікум. Якось лишився, поки що. Чи надовго…».

vul.Novgorodska10 kolyshnij hasydskyj klojz. scaled

Читайте також на ПІК: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено