Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: як виглядає зсередини синагога Темпель (ФОТО)

28 років тому, 25 серпня 1993-го, у Івано-Франківській синагозі відбулося перше богослужіння після часів СРСР

Багато франківців навіть не знають, що у місті є синагога, а ті що знають навряд чи були у середині. Тому ТРК “Вежа” пропонує поглянути на культову споруду  із середини:

Довідково

Темпель в Станіславові

Ідея зведення темпля у Станіславові виникла 1887 року серед членів «Спілки прогресу». Незабаром Олександр Віттель та Еліас Фішер, разом з іншими членами спілки, організовують комітет з будівництва синагоги прогресистів. 1888 спілка отримує ділянку землі.

20 червня 1895 р. рабин Ісак Горовиць урочисто закладає перший камінь майбутньої синагоги. Будівництво продовжувалося до 1899. Автором проекту був віденський архітектор Вільгельм Штясни.

photo 2021 08 22 13 45 02 2 1 scaled

4 вересня 1899 за присутністю міської влади та віруючих відбулося урочисте відкриття синагоги. Будівля постраждала під час Першої світової війни, невдовзі було відреставрована.

1 26 scaled

У 1927-1929 в інтер’єрі виконано новий розпис, замінено дах. Під час Другої світової війни синагога була значною мірою зруйнована, потім знову відремонтована.

У 1990-ті роки частину приміщень синагоги було передано місцевій юдейській общині.

Архітектура

Будівля виконана в мавританському стилі з елементами неоренесансу. Вхід в темпль був із західного боку через хол в головну залу, з трьох сторін оточену галереями для жінок. Загалом було 300 сидячих місць. У східній стіні є апсида, у якій раніше розміщався старовинний мавританський Арон Га-кодеш. Спочатку по кутах синагоги розміщувались чотири вежі, оздоблені зірками Давида.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено