Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: найстаріші дерева міста (ФОТО)

На території обласного центру ростуть десятки, а може й сотні тисяч зелених насаджень. Та лише п’ятеро з них мають статус

MyCollages 2021 07 28T075549.232 scaled

Вікове дерево гінкго білоба (приблизно 200-300 років) на перехресті Василіянок та Богунської

Перші «охоронні» грамоти франківські дерева отримали майже чотири десятиліття тому, у грудні 1976-го. Рішенням облвиконкому статус пам’ятки природи було надано гінкго дволопатевому на вул. Василіянок, 54а (фактично –  на вул. Богунській).

Віковий дуб у дворі багатоквартирного будинку на вул. Академіка Гнатюка, 4

Цей дуб росте практично в самісінькому центрі Івано-Франкіська, за якихось 250 метрів від «білого будинку». Дуб проглядається з вулиці Івана Франка, однак щоб по справжньому оцінити його велич потрібно зайти у двір. Будинок на Гнатюка, 4 зведено в кінці 1970-х майже впритул до дерева. Якби не охоронний статус, ми б сьогодні його вже не спостерігали.

Віковий дуб (майже 400 років) на перехресті Маланюка та Кобилянської

За часів незалежності охоронний статус отримали ще два вікові дуби обласного центру. В грудні 1999-го ботанічною пам’яткою визнано дуб, що росте на перетині вулиць Маланюка і Кобилянської, неподалік залізничного вокзалу. Перед тим рослину досліджували фахівці з Києва.

photo 2021 07 28 07 51 18 scaled

Вік рослини оцінили у майже 400 років. Позаторік під час сильної зливи одна з гілок відламалася і впала на проїжджу частину. Добре, що ніхто не постраждав.

Віковий дуб (понад 280 років) на вулиці Матейки, 64;

З чиєсь подачі саме дуб на вул. Матейки стали вважати найстарішим у місті. Хоча візуально він поступається розмірами своїм «родичам» з парку ім. Шевченка (їх, до речі, чомусь обходять увагою, можливо, через те, що парк ще в 1972 році визнано пам’яткою садово-паркового мистецтва) і, тим паче, дубові на вул. Гнатюка.

Доля ще двох «охоронних» буків пурпуролистих, які зростали на території спиртогорілчаного об’єднання (вул. Княгинин, 44), наразі невідома.

До теми….

Дуби-рекордсмени Прикарпаття:

  • 900 років – дуб Карпінського, село Голосків Коломийського р-ну (обхват – 7,13 м)
  • 800 років – дуб в селі Рудники Снятинського району (обхват – 6,38 м)
  • 700 років – дуб в селі Вікторів Галицького р-ну (обхват – 6,42 м)
  • два дуби в селищі Солотвин Богородчанського р-ну (обхват – 6,8 і 7 м)

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено