Івано-Франківськ

Візи для росіян: глава МЗС повідомив про що насправді домовилися у Празі

Три тижні тому Президент Зеленський висунув пропозицію закрити росіянам в’їзд до ЄС. В Європі щодо цього вагалися.

Візи для росіян: глава МЗС повідомив про що насправді домовилися у Празі

Візи для росіян: глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що 31 серпня у столиці Чехії Празі після виснажливого дня переговорів коліщата європейської машини таки зробили оберт і міністри закордонних справ країн ЄС узгодили позицію, пише ПІК.

“Отже, на початку розстановка сил була приблизно така: на одному полюсі — м’яка пропозиція припинити дію угоди з РФ про спрощений порядок оформлення віз; на іншому — жорстка пропозиція України та групи країн ЄС максимально обмежити в’їзд в Євросоюз, зберігши відчинені двері лише для гуманітарних (лікування, возз’єднання з сім’єю тощо) і політичних (правозахисники, опоненти режиму Путіну тощо) випадків”, – зазначив він.

Домовленість замість одного елементу (припинення угоди) складається з п’яти елементів:

  •  Дійсно домовилися повністю припинити дію Угоди про спрощення візового режиму — це вже значно зменшить кількість нових віз, які ЄС видає росіянам.
  •  Була сприйнята ідея, що далі шенген будуть видавати насамперед представникам вразливих груп, зокрема тим росіянам, хто виступає проти війни Росії проти України.
  •  Російські паспорти, видані на нещодавно окупованих територіях України, не будуть визнаватися.
  •  ЄС виробить спільне рішення, щоб відповісти на запитання: Ок, ми максимально звужуємо можливість отримати нову візу, але що робити з мільйонами вже виданих росіянам віз? Це дуже важливий новий елемент.
  •  Прикордонні з Росією країни ЄС отримали право застосувати власні обмеження. Це дуже важливо та відкриває шлях до закриття наземних кордонів Євросоюзу для росіян вже зараз, не чекаючи великих спільних рішень ЄС.
За словами міністра, маємо дивитися тверезо на цей результат – його ефективність значною мірою залежатиме від того, як домовленість буде трансформована в конкретні юридичні рішення і буде імплементуватися усіма державами-членами ЄС і Єврокомісією.
Читайте також у ПІК:
Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено