Івано-Франківськ

Поділитися є чим: на Прикарпатті цьогоріч намолотили майже півмільйона тонн зерна

Жнива виявилися непростими. Прикарпаття обминули активні бойові дії, однак далася взнаки напруженість в умовах війни.

Поділитися є чим: на Прикарпатті цьогоріч намолотили майже півмільйона тонн зерна

На Прикарпатті завершено обмолот ранніх зернових культур. Вони цьогоріч займали 84 тисячі гектарів. Хоча й були дефіцит і значне подорожчання пального, порушення логістики щодо поставок насіння, міндобрив та засобів захисту рослин. Загроза ракетних ударів витала навіть над віддаленими від зони активних бойових дій територіями. Про це пише ПІК з посиланням на Голос України.

“Проте аграрії приступили до звичної роботи. Сільгосппідприємства засіяли не тільки відведені під яровину площі, а й внесли корективи в структуру ярого клину. Тобто більше посіяли пшениці та гречки. В територіальних громадах віддали в оренду аграріям для рільництва частину земель під пасовищами. А селяни обробили навіть запущені ділянки.”, – йдеться у повідомленні.

korovaj if

Спечемо коровай не лише для себе.

Не легше було і в розпал сільськогосподарського сезону. На відміну від попередніх років навіть у великих агропідприємствах області можна було бачити забур’янені поля – як результат браку пального та засобів захисту рослин. З острахом очікували на жнива, та з цим викликом на Прикарпатті впоралися успішно.

“Аграрії Прикарпаття всіх форм власності намолотили майже півмільйона тонн зерна із середньою урожайністю 57 центнерів з гектара. Валовий збір пшениці становить 320 тисяч тонн. Вистачить і самим прогодуватися, й поділитися з постраждалими від війни регіонами”, – інформує голова ОВА Світлана Онищук.

У департаменті агропромислового розвитку обласної військової адміністрації наголошують, що середня врожайність пшениці навіть вища, ніж торік – 56,7 ц/га проти 55 ц/га торік. Площі під цією культурою зросли до 54,4 тисячі гектарів за рахунок ярої (під озиму було відведено 47,1 тисячі гектарів). Власне, ярий клин аграрії якраз і збільшили для забезпечення продовольчої безпеки:

“Зібрано й 141,2 тисячі тонн ячменю з урожайністю 60,1 ц/га, 4,5 тисячі тонн жита, 10,5 тисячі тонн вівса та 300 тонн гороху. Погодні умови так само сприяли роботі. Тож жнива відбулися в оптимальні терміни”.

Окрім того, аграрії вже посіяли озимий ріпак на 10 тисячах гектарів. Триває підготовка ґрунту для сівби озимих зернових культур.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено