Івано-Франківськ

МАГАТЕ опублікувало звіт після візиту на Запорізьку АЕС

За словами експертів, ситуація в Україні безпрецедентна. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки.

9fc215388619dd13

1 вересня МАГАТЕ здійснила візит на Запорізьку атомну електростанцію. Наразі в Міжнародному агентстві з атомної енергії опублікували звіт за підсумками цього візиту, передає УП, пише ПІК.

За словами експертів, ситуація в Україні безпрецедентна. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки як всередині країни, так і за її межами.

Члени місії підтвердили, що Росія розмістила “військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.

Також місія МАГАТЕ зафіксували присутність експертної групи “Росатома”, яка, як заявила їм російська сторона “надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС”.

“МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу “Росатома” може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень”, – зазначається у звіті.

Також згадується, що присутність росіян на ЗАЕС справила негативний вплив на український персонал станції, який перебуває в “надзвичайно стресових умовах”.

alt

У агентстві наполягають на негайному створенні охоронної зони ядерної безпеки.

“МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС”.

МАГАТЕ рекомендує негайно припинити обстріл на місці та поблизу нього, щоб уникнути будь-яких подальших пошкоджень станції, для безпеки обслуговуючого персоналу та для підтримки фізичної цілісності та надійної експлуатації (атомної станції, — ред).

“Для цього необхідна згода всіх зацікавлених сторін на створення охоронної зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС”.

Крім того, в агентстві повідомили, що мають конкретний та докладний технічний план допомоги з відновлення безпеки ядерних об’єктів України.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено