Івано-Франківськ

Ми з Коломиї: дерев’яні скульптури Івана Вишиванюка (ФОТО)

Роботи митця є у приватних колекціях в Австралії, Англії, Ізраїлі, Сальвадорі, Канади, США, Франції, Німеччини, Австрії, Чорногорії.

305981763 569035134971351 8969286562385813880 n

Іван Вишиванюк, різьбяр та колекціонер з Коломиї створив серію малих дерев’яних скульптур, які присвятив українським воякам та світовим політикам, що допомагають Україні.

Про свій творчий доробок майстер розповів журналістці ПІК.

«Різьбити я почав, так би мовити від протилежного. Адже я не раз казав, що ніколи не буду мати ніякої справи, пов’язаної з деревом. Чому? Та тому, що мій дід, батько та двоюрідні брати — столярі. Я бути столяром не хотів, за фахом я — педагог», — каже митець.

Та життя склалося так, що Іван Вишиванюк працював у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття в Коломиї, там зацікавився народною творчістю, став збирати предмети старовини.

Опісля він відкрив крамничку старожитностей, згодом почав їздити по різних етнографічних та музичних фестивалях, на яких знаходив цікаві старовинні речі. Попри свою «обіцянку», чоловік таки взявся за роботу з деревом, відновлюючи дерев’яні речі, які згодом продавав.

Робив усе дуже успішно. Клієнтами Івана Вишиванюка були відомі українські політики, чиновники, діячі культури і митці. А ще Іван Виишиванюк 16 років тому відродив виготовлення дерев’яних свічників.

Такі роботи митця є зараз в приватних колекціях в Австралії, Англії, Ізраїлі, Сальвадорі, Канади, США, Франції, Німеччини, Австрії, Чорногорії.

У час Революції Гідності коломийський митець створив серію малих дерев’яних скульптур «Ангели майдану», в якій зобразив прапороносця, медика, волонтера, чоловіка з коктейлем молотова, зі щитом та битою.

Ця серія тоді була дуже популярна. Настільки популярна, що на ринках почали з’являтися китайські пластмасові скульптурки на зразок виробів Івана Вишиванюка.

Далі пан Іван вирізьбив 3 фігурки вояків ООС (АТО). Після 24 лютого 2022, коли відбулося повномасштабне вторгнення росії на нашу землю, чоловік знову взявся за різець та створив нову серію робіт.

«Це 15 фігурок — зображення вояків, медиків, капеланів, «привида Києва». Є у них визначальна риса. Усе це — Ангели. Це цілком зрозуміло, бо всі наші захисники — Ангели України», — пояснює Іван Вишиванюк.

А ще чоловік вирізьбив фігурки, в яких можна впізнати відомих світових політиків із прапорам дружніх Україні країн: Польщі, Англії, США, Литви.

Усі фігурки майстер створює з липи. Заввишки роботи 16-20 сантиметрів. Свій новий доробок митець і колекціонер представив днями на виставці «до. БУТТЯ. після…», що відбулася в коломийському мистецькому центрі «Світовид».

Присутні на імпрезі могли не лише оглянути скульптури, але й придбати їх на благодійному аукціоні . Виручені кошти передадуть на потреби Добровольчого розвідувального батальйону «Сонечко».

Сабіна Ружицька.

Фото надав Іван Вишиванюк та з фб сторінки мистецького центру «Світовид».

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено